"Make Amazon Pay" - Greve de Black Friday ale angajaților Amazon din SUA și Europa

"Make Amazon Pay" - Greve de Black Friday ale angajaților Amazon din SUA și Europa

Foto Amazon

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 nov 2023

Amazon se confruntă cu multiple acțiuni de protest ale angajaților din SUA și Europa de Black Friday, una dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături ale anului, protestatarii cerând salarii mai mari și condiții îmbunătățite de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Angajații din depozite și șoferii au anunțat greve de Black Friday în SUA, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania pentru a cere salarii și condiții de muncă mai bune, potrivit UNI Global Union, o federație sindicală globală axată pe sectorul serviciilor, cu organizații afiliate din 150 de țări.

Protestele, organizate sub sloganul "Make Amazon Pay", se vor desfășura de astăzi și până luni.

Antifrauda a aplicat noi sancțiuni comercianților, inclusiv pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la unele produse CITEȘTE ȘI Antifrauda a aplicat noi sancțiuni comercianților, inclusiv pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la unele produse

În Germania, a doua mare piață a Amazon în funcție de vânzările de anul trecut, lucrătorii de la cinci centre de desfacere din Bad Hersfeld, Dortmund, Koblenz, Leipzig și Rheinberg au început joi la miezul nopții o grevă de 24 de ore pentru a cere un acord salarial colectiv, au anunțat reprezentanții sindicatului Verdi, citați de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Amazon din Germania a declarat că angajații primesc salarii corecte, cu un salariu de pornire de peste 14 euro (15,27 dolari) pe oră, și au beneficii suplimentare. Purtătorul de cuvânt a spus că livrările comenzilor de Black Friday vor fi efectuate la timp.

Peste 200 de angajați au intrat vineri în grevă la depozitul Amazon din Coventry, Anglia, în cadrul unei acțiuni de protest de lungă durată cu privire la salarii.

EXCLUSIV FOTO Cel mai mare reseller de sneakerși în ediție limitată din regiune intră în România și deschide cel mai mare magazin al său CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Cel mai mare reseller de sneakerși în ediție limitată din regiune intră în România și deschide cel mai mare magazin al său

Lucrătorii aflați în grevă își scandau cererea de majorare a salariului la 15 lire sterline (18,69 dolari) pe oră.

Un purtător de cuvânt al Amazon UK a declarat că salariul minim pornește de la 11,80-13 lire pe oră, în funcție de regiune, și va crește la 12,30-13 lire pe oră începând cu aprilie 2024. Compania a precizat că greva de vineri nu îi va afecta activitățile.

Sindicatul italian CGIL a cerut o grevă de Black Friday la depozitul din Castel San Giovanni, în timp ce sindicatul spaniol CCOO a cerut ca angajații din depozitele Amazon și cei care fac livrări să organizeze o grevă de o oră în fiecare tură luni, de "Cyber Monday", ultima zi de reduceri din această toamnă.

De asemenea, sunt vizate și lockerele Amazon.

În Franța, organizația antiglobalizare Attac a încurajat activiștii să acopere lockerele cu afișe și bandă adezivă, pentru a împiedica accesul angajaților și clienților.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
greve amazon
proteste amazon black friday
make amazon pay
salarii amazon