Ministrul de Finanțe al Croației riscă să fie investigat pentru legăturile cu Agrokor, cea mai mare companie de retail din Balcani

Ministrul de Finanțe al Croației riscă să fie investigat pentru legăturile cu Agrokor, cea mai mare companie de retail din Balcani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 mar 2017

Ministrul de Finanțe al Croației, Zdravko Maric, ar putea fi investigat de autoritățile croate pentru legăturile cu Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agrokor are în față un viitor nesigur din cauza datoriilor substanțiale acumulate, analiștii estimând că este nevoie de măsuri urgente pentru salvare.

Maric, care a fost angajat al Agrokor înainte de a deveni ministru de Finanțe, a avut, luna aceasta, mai multe discuții cu reprezentanții, furnizorii și creditorii retailerului, conform balkaninsight.

Comisia croată pentru prevenirea conflictelor de interese a primit mai multe sesizări în legătură cu aceste întâlniri și urmează, cel mai probabil, să înceapă o anchetă în acest sens.

Guvernul a admis că ministrul Maric, premierul Andrej Plenkovic și proprietarul Agrokor - Ivica Todoric s-au întâlnit pentru a discuta despre situația companiei, însă abia în urma informațiilor apărute în presă referitor la acest subiect.

Piața de M&A din România a fost a patra din Europa Centrală și de Sud-Est în 2016, cu 113 tranzacții și o valoare de 3,5 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Piața de M&A din România a fost a patra din Europa Centrală și de Sud-Est în 2016, cu 113 tranzacții și o valoare de 3,5 miliarde dolari

Compania Agrokor are venituri anuale de circa 6,5 miliarde de euro, aproximativ 16% din PIB-ul Croației.

Potrivit informațiilor din presa croată, există voci care susțin că actualul ministru de Finanțe, care a fost director de strategie la Agrokor în perioada 2012-2016, ar fi responsabil pentru datoriile uriașe ale companiei.

Datoria totală a companiei este estimată la 6 miliarde de euro, Guvernul croat căutând în prezent soluții pentru rezolvarea situației.

Cel mai mare creditor al companiei este banca rusă Sberbank.

Agrokor, un gigant cu afaceri anuale de peste 6 miliarde euro și 55.000 de salariați, a fost creat de croatul Ivica Todoric, astăzi fiind în Balcani un brand la fel de puternic precum Lidl, Kaufland sau Carrefour.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
balcani
retail
croatia
datorii
ministru
sberbank
ministru de finante