Ministrul Mediului: Vom reanaliza Programul "Rabla pentru electrocasnice". Nu îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare

Ministrul Mediului: Vom reanaliza Programul "Rabla pentru electrocasnice". Nu îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare
scris 3 dec 2021

Programul "Rabla pentru electrocasnice" trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum și nu cred îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

"Din câte am înțeles de la colegii mei, au fost câteva sincope în minutele în care sistemul a fost pus la încercare de avalanșa de cereri. Pentru noi, partea pozitivă este că voucherele pe bugetul alocat au fost generate și sunt aproape 34.000 de cetățeni care le pot valorifica în următoarele 15 zile. Colegii mei de la AFM caută soluția pentru a crește capacitate sistemului. Nu a existat până acum o cerere atât de mare pentru vouchere, nici la etapa din primăvară, nici acum o săptămână când au fost puse la dispoziție voucherele pentru frigidere și mașini de spălat. Se pare că pentru televizoare cererea este imensă. Cred că este nevoie de o reanalizare a programului. Acest program trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum, acele frigidere, mașini de spălat, mașini de uscat rufe care, într-adevăr, pot aduce un beneficiu fiecărui cetățean prin reducerea consumului. Nu cred că putem transforma Programul "Rabla pentru electrocasnice" în program de cumpărare de televizoare", a afirmat Tanczos, la Digi 24.

VIDEO Armata germană a onorat-o cu fast pe Angela Merkel, la retragere. A cerut fanfarei să cânte o piesă rock din anii \'70, din Germania comunistă CITEȘTE ȘI VIDEO Armata germană a onorat-o cu fast pe Angela Merkel, la retragere. A cerut fanfarei să cânte o piesă rock din anii '70, din Germania comunistă

Întrebat cum se poate rezolva problema comercializării voucherelor pe Internet, în condițiile în care acestea sunt nominale, ministrul Mediului a precizat niciun magazin nu are voie să preia tichetul valoric de la o altă persoană decât cea care a făcut rezervarea, iar orice nelegalitate poate fi semnalată fie la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), fie la Corpul de Control al Ministerului Mediului.

"Voucherele nu pot fi înstrăinate și nu pot fi valorificate decât nominal și personal de către persoana care a făcut rezervarea și a obținut acest voucher. Am cerut în mod expres colegilor mei de la AFM să pornească acele controale și să anunțe organele de anchetă în legătură cu toate anunțurile pe care le văd pe site-urile de mică publicitate, astfel încât fiecare persoană care încearcă să exploateze în mod nelegal acest program să primească pedeapsa. În ghidul programului se prevede foarte clar că niciun magazin nu are voie să preia voucherul de la o altă persoană decât cea care a făcut rezervarea și trebuie să verifice de fiecare dată cartea de identitate a persoanei care vine acolo cu voucherul. La mine nu au ajuns informații despre magazine care nu au respectat legea. Dacă există asemenea situații, trebuie să fie sesizat AFM sau Corpul de control al Ministerului Mediului", a subliniat oficialul.

Conform Ministerului Mediului, bugetul alocat pentru cea de-a doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice - sesiunea de iarnă, s-a epuizat în primele opt minute de la debut, fiind generate 33.877 de vouchere, scrie Agerpres.

În această etapă, din totalul voucherelor emise, 19.183 au fost pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri și 5.102 pentru tablete.

Pe de altă parte, ministerul de resort a precizat că unii utilizatori au avut probleme de accesare a platformei dedicată programului "Rabla pentru electrocasnice" și că așteaptă din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) explicațiile tehnice. "Funcționarea este garantată la 75.000 utilizatori/minut", au afirmat reprezentanții MMAP.

Ediția de iarnă a programului "Rabla pentru Electrocasnice" va mai avea o singură etapă, programată în perioada 10 - 16 decembrie, în care se pot genera vouchere în valoare de 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, respectiv pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++, dar și vouchere de 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Bugetul alocat pentru ediția de sărbători a programului este de 34 de milioane de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla pentru electrocasnice
barna tanczos