OMC consideră că estimările sale actuale de creștere a comerțului sunt prea optimiste

OMC consideră că estimările sale actuale de creștere a comerțului sunt prea optimiste
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) își va reduce probabil estimările privind creșterea comerțului cu mărfuri pentru 2023 și 2024, din cauza unei economii globale mai puțin dinamice și a impactului potențial al perturbărilor transportului prin Canalul Suez, a declarat economistul său șef, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMC estimase în octombrie că creșterea comerțului cu mărfuri va fi de 0,8% pentru 2023 și 3,3% pentru 2024. Dar acum consideră că creșterea din acest an este amenințată de tensiunile geopolitice precum cele care afectează Canalul Suez, din cauza atacurilor asupra navelor din Marea Roșie ale grupării Houthi din Yemen, susținut de Iran.

Nestle recunoaște că a recurs la tratamente interzise cu ultraviolete și filtre de carbon activ pentru a menține securitatea apelor sale minerale CITEȘTE ȘI Nestle recunoaște că a recurs la tratamente interzise cu ultraviolete și filtre de carbon activ pentru a menține securitatea apelor sale minerale

Economistul șef al OMC, Ralph Ossa, a declarat luni pentru Reuters că ambele estimări anuale de creștere par acum ”exagerat de optimiste”, scrie News.ro.

OMC va publica cifrele actualizate în aproximativ două luni.

Ossa a spus că comerțul cu mărfuri a scăzut cu 1,4% în primele trei trimestre ale anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut, deși trimestrul al patrulea pare puțin mai puternic.

"În acest moment (creșterea din 2023) pare că va fi mai mică de 0,8%. Nu știu dacă este pozitivă sau negativă", a spus el.

Europa s-a descurcat mai rău decât erau așteptările, iar redresarea post-COVID a Chinei nu a fost atât de puternică pe cât se anticipa.

BCE coboară standardele pentru a acorda împrumuturi țărilor din afara UE CITEȘTE ȘI BCE coboară standardele pentru a acorda împrumuturi țărilor din afara UE

Comerțul global de mărfuri a crescut în fiecare an în ultimul deceniu, cu excepția anului 2020, în perioada cea mai gravă a pandemiei de COVID-19.

Pentru 2024, Ossa a spus că o serie de organizații internaționale și-au revizuit în sens negativ previziunile de creștere a PIB-ului, cu un efect secundar probabil asupra previziunilor comerciale ale OMC.

Totuși, comerțul cu mărfuri în acest an ar trebui să fie în continuare mai puternic decât în 2023, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
omc
comert