Omul de afaceri Mohamed al-Fayed, fost proprietar Harrods și al echipei de fotbal Fulham, a murit la vârsta de 94 de ani

Omul de afaceri Mohamed al-Fayed, fost proprietar Harrods și al echipei de fotbal Fulham, a murit la vârsta de 94 de ani

Foto Sky News

Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2023

Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al magazinului britanic Harrods, al cărui fiu, Dodi al-Fayed, a fost ucis alături de Diana, prințesa de Wales, într-un accident de mașină în august 1997, a murit vineri la vârsta de 94 de ani, anunță BBC și Sky News, preluate de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Născut în Egipt, acesta a construit un imperiu de afaceri în Orientul Mijlociu înainte de a se muta în Marea Britanie în anii 1970.

VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIB CITEȘTE ȘI VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIB

Nu și-a îndeplinit însă niciodată visul de a obține un pașaport britanic.

După ce fiul său cel mare, Dodi, a fost ucis într-un accident de mașină alături de prințesa Diana, Mohamed al-Fayed a petrecut ani de zile punând la îndoială circumstanțele morții lor. Decesul său intervine la o zi după ce se împliniseră 26 de ani de la moartea fiului său, Dodi al-Fayed.

VIDEO&FOTO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România. PORR a adus 60 de specialiști din Austria CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România. PORR a adus 60 de specialiști din Austria

În ultimul deceniu, el rămăsese în mare parte în afara atenției publice, locuind în conacul său din Surrey împreună cu soția sa Heini.

Potrivit Sky News, Mohamed al-Fayed a murit vineri dimineața devreme și a fost înmormântat deja, conform tradiției musulmane, în centrul Londrei, după rugăciunile de vineri.

Omul de afaceri de origine egipteană, cunoscut mai ales ca fost proprietar al magazinului Harrods, a deținut și clubul de fotbal Fulham din Londra.

El a vândut Harrods către Qatar Holdings în mai 2010. Trei ani mai târziu, a vândut și FC Fulham omului de afaceri american Shahid Khan.

VIDEO Ungaria sare în sprijinul României: Îi invit politicos - ca să nu zic că îi somez - pe oficialii austrieci să îi primească în Schengen pe prietenii noștri români! DECLARAȚIA de la Timișoara CITEȘTE ȘI VIDEO Ungaria sare în sprijinul României: Îi invit politicos - ca să nu zic că îi somez - pe oficialii austrieci să îi primească în Schengen pe prietenii noștri români! DECLARAȚIA de la Timișoara

Fulham i-a adus vineri un omagiu omului de afaceri. Succesorul său, Shahid Khan, a declarat: "În numele tuturor celor de la Fulham Football Club, transmit sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Mohamed Al Fayed la aflarea veștii decesului său la vârsta de 94 de ani. Povestea clubului Fulham nu poate fi spusă fără un capitol despre impactul pozitiv al lui al-Fayed în calitate de președinte. Moștenirea sa va fi amintită pentru promovarea noastră în Premier League, o finală de Europa League și momentele de magie ale jucătorilor și ale echipelor deopotrivă”.

Născut la Alexandria în 1929, Mohamed al-Fayed a fondat o companie de transport maritim înainte de a se muta la Londra. În scurt timp, a devenit prietenul familiei regale și al înaltei societăți și a cumpărat afaceri de profil înalt, precum hotelul Ritz din Paris în 1979 și Harrods în 1985. Ulterior, a cumpărat Fulham în 1997 pentru 6,25 milioane de lire sterline.

Al-Fayed a devenit prietenul prințesei Diana prin sponsorizarea de către acesta a unor organizații de caritate și a unor evenimente la care au participat membri ai familiei regale.

Relația miliardarului cu familia regală a fost prezentată recent în sezonul cinci al serialului The Crown, unde al-Fayed, interpretat de Salim Daw, face cunoștință cu Diana.

viewscnt
Afla mai multe despre
mohamed al fayed
magazinul harrods
dodi al-fayed
prințesa diana