Planul Naspers pentru noua companie din care face parte și eMAG

Planul Naspers pentru noua companie din care face parte și eMAG
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 mai 2019

Noua companie ce va fi desprinsă din grupul sud-african de e-comerț și media Naspers, din care va face parte și eMAG, cel mai mare retailer din online-ul românesc și principalul activ al grupului din zona de comerț electronic cu bunuri de larg consum, va fi listată pe bursa de la Amsterdam în a doua jumătate a lunii iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Naspers intenționează să listeze viitoarea companie, încă denumită generic NewCo, pe bursa Euronext de la Amsterdam în data de 17 iulie, operațiune ce va fi urmată de o listare secundară pe bursa din Johannesburg.

Planul va fi supus votului acționarilor în cadrul adunării extraordinare (AGEA) convocate pentru finele lunii iunie.

eMAG a depășit pragul de 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI eMAG a depășit pragul de 1 miliard de euro

Grupul sud-african a anunțat în martie că vrea să separe mărcile internaționale din domeniul internetului într-o nouă companie listată la bursă, estimând că entitatea rezultată va fi cel mai mare jucător din online-ul european în funcție de active.

Noua companie va include, pe lângă participația de 80% la cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproximativ 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, evaluat la peste 120 miliarde de dolari, precum și deținerile la platformele de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare din portofoliu, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Grupul de firme eMAG este principalul activ al Naspers pe segmentul de comerț electronic cu bunuri de larg consum, arată grupul sud-african într-o circulară adresată acționarilor. Afacerea cuprinde platformele de e-comerț omonime din România, Ungaria, Bulgaria și Polonia, precum și retailerul online de modă FashionDays, printre cei mai mari din România.

Profit.ro a relatat, recent, că Naspers a evaluat Dante Internațional la peste 1 miliard de dolari, în urma unei operațiuni de majorare a capitalului.

Anul trecut, eMAG a raportat vânzări de 4,77 miliarde de lei pe piețele în care operează, în creștere cu 17,5% comparativ cu anul 2017. eMAG România a consemnat afaceri de 3,17 miliarde de lei, cu 23% mai mari față de anul anterior.

Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon CITEȘTE ȘI Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon

Naspers și-a revizuit planurile cu privire la participația din noua companie care ar urma să fie listată la bursă, estimând că va vinde echivalentul a până la 27% din acțiuni. Restul de 73% va rămâne în mâinile grupului.

În calitate de “cea mai mare companie europeană de consum din online în funcție de valoarea activelor”, noua companie va oferi investitorilor acces direct la portofoliul Naspers de active internaționale, potrivit grupului.

Naspers este cel mai mare grup de media și internet din Africa de Sud și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie la nivel global. Grupul controlează, prin intermediul companiei Dante International, un pachet de 80,1% din acțiunile eMAG, restul acțiunilor revenind omului de afaceri Iulian Stanciu.

Potrivit lui Stanciu, Dante International dorește listarea eMAG la bursa locală “în următorii ani”, însă momentan nu există un proiect concret în acest sens.

Tot în România, Naspers controlează OLX.ro, cea mai mare platformă de anunțuri de pe piața locală, precum și procesatorul de plăți PayU România.

viewscnt
Afla mai multe despre
naspers
emag
listare amsterdam
euronext amsterdam
active internationale
separare
dante international
iulian stanciu