Producătorii de tomate au început să recolteze. Cu ce preț pe kilogram pleacă din fermă

Producătorii de tomate au început să recolteze. Cu ce preț pe kilogram pleacă din fermă
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Câteva zeci de producători de tomate din județul Olt au început să recolteze și vând tomatele la prețuri între 25 lei și 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianți, potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele SPA Olt a explicat miercuri, pentru Agerpres, câteva din motivele pentru care tomatele românești au în prezent, în piețe, prețuri de peste 40 de lei pe kilogram și a punctat că treptat, până în luna mai, odată cu creșterea numărului de producători și a cantităților livrate, prețul ar putea scădea la circa 20 de lei pe kilogram.

Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client CITEȘTE ȘI Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client

În această perioadă au recoltat numai "pionierii", "adevărații profesioniști" care au experiență și au investit timp de mai mulți ani pentru aducerea unor tehnologii noi, pentru sisteme de încălzire mai eficiente.

"Au început să recolteze tomatele în această perioadă puțini producători, chiar foarte puțini, vorbim de așa numiții 'pionieri' care au și experiența necesară, de peste 7-8 ani. Ei sunt cei care de fiecare dată au riscat, cei care au dezvoltat și puterea calorică, pot să spun că sunt adevărații profesioniști, vorbim de tomate în solarii, nu în sere. Ei au investit în sisteme de încălzire, în tehnologie care să le permită să recolteze la finalul lunii martie. Au avut un consum foarte mare de combustibil și au muncit permanent de la finalul lunii decembrie, de când au plantat. De aceea și prețul primelor tomate este mai mare.Vorbim și de un număr foarte mic de producători care recoltează în prezent. Dacă în perioada 15 - 20 martie, când au fost recoltate primele tomate, vorbeam de câțiva producători în toată țara, primii fiind cei din sudul județului Olt, acum, să zicem că ne ducem cam la 20 - 30 de producători", a spus Ion Păunel.

Proiectul care propune creșterea amenzilor de la 100 la 5.000 lei pentru tăierea ilegală a copacilor, respins de consilierii PNL și PSD din Consiliul General CITEȘTE ȘI Proiectul care propune creșterea amenzilor de la 100 la 5.000 lei pentru tăierea ilegală a copacilor, respins de consilierii PNL și PSD din Consiliul General

El a menționat că de la fermă un kilogram de tomate este achiziționat cu prețuri între 25 lei și 32 lei și le-a transmis comercianților rugămintea de a pune adaosuri mai mici.

"Prețul tomatelor din piață indică un adaos de 50% - 60% fată de prețul de achiziție, de cel cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianți, dar îi rugăm să aibă și ei adaosuri mai mici, mai lumești, să le spunem așa. Pentru că acum noi găsim tomatele românești în piețe cu prețuri între 40 și 60 lei pe kilogram, în funcție de calitate, dar ele pleacă de la producător cu prețuri între 25 și 32 de lei pe kilogram", a precizat Păunel.

Liderul organizației de fermieri a punctat că la începutul lunii mai, de Paște, numărul producătorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, motiv pentru care și tomatele vor avea prețuri între 10 lei și 20 lei pentru un kilogram.

Modificare legislativă în Senat: Prosumatorii vor putea compensa producția de electricitate cu factura la gaze sau de la un alt loc de consum CITEȘTE ȘI Modificare legislativă în Senat: Prosumatorii vor putea compensa producția de electricitate cu factura la gaze sau de la un alt loc de consum

"În două săptămâni cred că vor ajunge să recolteze circa 500 - 600 de producători și până la începutul lui mai, cam toți care au avut sisteme de încălzire, cel puțin 1.500 - 2.000 de fermieri numai din județul Olt. Se pare că anul acesta fermierii mizează pe o producție mai mare și speră să obțină câștigul din vânzarea unei cantități mai mari. Eu cred că de Paște, la fermieri prețul pentru un kilogram de tomate va fi între 8 lei și 14 lei iar în piață va fi între 10 lei și 20 de lei. E însă numai o estimare, o previziune", a menționat Ion Păunel.

Mulți dintre producătorii de tomate în spații protejate din județul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor de minimis prin programul "Tomata" și au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

FOTO Ministrul Mediului vorbește despre finalizarea hidrocentralei Răstolița, începută de Ceaușescu. Ministerul se judecă încă cu Hidroelectrica pentru statutul protejat al zonei CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Mediului vorbește despre finalizarea hidrocentralei Răstolița, începută de Ceaușescu. Ministerul se judecă încă cu Hidroelectrica pentru statutul protejat al zonei

Până miercuri, în județul Olt erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul prin schema menționată acordat producătorilor de tomate în spații protejate, a precizat directorul adjunct al Direcției Agricole Județene Olt, Mihaela Luminița Mareș.

"Producătorii de tomate au depus peste 2.300 de solicitări, avem și echipe în teren, atât pentru verificări ale suprafețelor și culturii, împreună cu APIA, cât și pentru preluarea dosarelor, astfel încât să venim în sprjinul fermierilor, să nu mai fie ei nevoiți să vină cu dosarele, să aștepte, să facă drum de zeci de kilometri", a spus Mihaela Luminița Mareș.

Pentru această schemă de ajutor, producătorii de tomate pot depune cererile până la data de 10 mai. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tomate
ferma