Proiect: Minorilor să li se interzică fumatul în public, sub pedeapsa amenzii

Proiect: Minorilor să li se interzică fumatul în public, sub pedeapsa amenzii
scris 28 sep 2022

Minorilor li s-ar putea interzice fumatul în public, potrivit unui proiect legislativ inițiat de PSD.

Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat, precum și pe o rază de 200 m, în jurul acestora″, prevede un draft de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun.

VIDEO IKEA pregătește deschiderea magazinului din Timișoara, amânat de mult timp. Campanie de angajări, inclusiv din rândul refugiaților CITEȘTE ȘI VIDEO IKEA pregătește deschiderea magazinului din Timișoara, amânat de mult timp. Campanie de angajări, inclusiv din rândul refugiaților

Încălcarea acestei prevederi ar urma să fie pedepsită cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.

Forma în vigoare a legii stipulează doar interzicerea vânzării produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.

ULTIMA ORĂ Chimcomplex, companie strategică pentru economia românească, declanșează un program de disponibilizare colectivă, aproape 400 de angajați afectați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Chimcomplex, companie strategică pentru economia românească, declanșează un program de disponibilizare colectivă, aproape 400 de angajați afectați

Inițiatorii proiectului își întemeiază propunerea legislativă pe un studiu privind prevalența consumului de tutun, alcool și droguri întocmit de Agenția Națională Antidrog, pe concluziile unei analize pe această temă a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vâlcea, precum și pe discuții cu directori și profesori diriginți din liceele din județul Vâlcea. Principalul inițiator, parlamentarul social-democrat Eugen Neață, este deputat de Vâlcea.

Conform studiului, realizat în 2019 la nivelul județului, 44% dintre elevii chestionați au declarat că au fumat cel puțin o dată în viață, 31% - cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 25% - cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

A 14-a lună de declin pe piața de vehicule comerciale din Europa. România crește doar pe segmentele de camioane CITEȘTE ȘI A 14-a lună de declin pe piața de vehicule comerciale din Europa. România crește doar pe segmentele de camioane

″(...) constatăm că legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și, drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate″, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii mai remarcă faptul că Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea unor fapte de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, sancționează contravențional consumul de alcool de către minori, însă nu și pe cel de tutun.

viewscnt
Afla mai multe despre
fumat minori
interzicere fumat minori
interdictie fumat spatii publice
legea fumatului