Clienții nu se vor mai putea servi ei singuri cu pâine neambalată în prealabil, comercianții fiind obligați să asigure un vânzător care să ofere cumpărătorilor produsul de panificație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin redactat la nivelul Guvernului privind comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie vrac.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Potrivit proiectului de ordin, ”pentru pâinea şi produsele de panificație care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecție sanitară, operatorul economic ce comercializează produsul are obligația de a furniza aceste produse prin intermediul “vânzării asistate”, respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”.
Prin urmare, ”se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin “autoservire” , către fiecare consumator”, mai prevede proiectul de ordin.

Totodată, la comercializarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație, operatorii economici sunt obligați să afișeze în structurile de vânzare următoarele elemente:
- denumirea sub care este vândut produsul;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea netă/bucată;
- prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
- prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.
- componentele cu efecte alergene: după denumirea fiecarui produs alimentar care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va înscrie „ conţine : ...” urmat de numele substanţei sau a produsului care poate cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011.
Prevederile ordinului vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Argumentul schimbărilor este că, în urma acţiunilor de control desfăşurate, a fost constatată practica comercializării produselor menționate în vrac fără a se asigura informarea consumatorilor cu privire la substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă.
Prin urmare, se consideră că noile norme ”asigură o mai bună protecţie a sănățății și vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac direct, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii”.