Schimbare importantă în retail. Va fi interzisă ”autoservirea” în cazul anumitor tipuri de pâine și produse de panificație

Schimbare importantă în retail. Va fi interzisă ”autoservirea” în cazul anumitor tipuri de pâine și produse de panificație
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 aug 2020

Clienții nu se vor mai putea servi ei singuri cu pâine neambalată în prealabil, comercianții fiind obligați să asigure un vânzător care să ofere cumpărătorilor produsul de panificație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin redactat la nivelul Guvernului privind comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie vrac.

ULTIMA ORĂ Orban anunță: Interioarele restaurantelor - posibil deschise de la 1 septembrie, în anumite condiții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orban anunță: Interioarele restaurantelor - posibil deschise de la 1 septembrie, în anumite condiții

Potrivit proiectului de ordin, ”pentru pâinea şi produsele de panificație care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecție sanitară, operatorul economic ce comercializează produsul are obligația de a furniza aceste produse prin intermediul “vânzării asistate”, respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”.

Prin urmare, ”se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin “autoservire” , către fiecare consumator”, mai prevede proiectul de ordin.

Lege nouă pentru producători și comercianți CITEȘTE ȘI Lege nouă pentru producători și comercianți

Totodată, la comercializarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație, operatorii economici sunt obligați să afișeze în structurile de vânzare următoarele elemente:

- denumirea sub care este vândut produsul;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea netă/bucată;
- prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
- prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.
- componentele cu efecte alergene: după denumirea fiecarui produs alimentar care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va înscrie „ conţine : ...” urmat de numele substanţei sau a produsului care poate cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011.

Prevederile ordinului vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Facilitate propusă - impozite zero 3 ani pentru hoteluri, baruri și restaurante CITEȘTE ȘI Facilitate propusă - impozite zero 3 ani pentru hoteluri, baruri și restaurante

Argumentul schimbărilor este că, în urma acţiunilor de control desfăşurate, a fost constatată practica comercializării produselor menționate în vrac fără a se asigura informarea consumatorilor cu privire la substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă.

Prin urmare, se consideră că noile norme ”asigură o mai bună protecţie a sănățății și vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac direct, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
paine
panificatie
produse
ambalat
preambalat
neambalat
autoservire
vanzator
vanzare
comercializare
asistat
anpc
protectia consumatorului
ordin