Schimbări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale

Schimbări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 mai 2020

Alimentele, aproape de expirare, care sunt donate nu vor fi considerate livrare de bunuri, contractele de donație nu vor mai fi încheiate obligatoriu în formă autentică, iar ONG-urile specializate ca bănci de alimente vor fi incluse printre recipienții donaților de alimente, a stabilit, marți, Senatul, care a adoptat prin vot aceste modificări la Legea risipei alimentare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

De ce este important: Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, au intrat în vigoare în februarie2019, dar nu sunt obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri. Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

EXCLUSIV Decizie după discuțiile între Guvern și reprezentanții Horeca: Terasele vor fi deschise la 1 iunie, iar litoralul pe 15 iunie; la 1 iulie tot turismul va fi deschis CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie după discuțiile între Guvern și reprezentanții Horeca: Terasele vor fi deschise la 1 iunie, iar litoralul pe 15 iunie; la 1 iulie tot turismul va fi deschis

De la intrarea în vigoare a legii și Profit.ro a semnalat că legea este inaplicabilă în forma sa actuală, iar la aceeași concluzie au ajunși liderii partidelor parlamentare, care au propus la începutul acestui an o serie de modificări la legea în vigoare.

Legea stabilește în prezent că donatorii beneficiază de deductibilitate, inclusiv pentru TVA aferentă, în cazul donațiilor de alimente aproape de expirare, conform art. 25 alin. (4) lit. c), pct. 4, 5 și 6 din Codul fiscal. Cu toate acestea, aceste donații nu sunt eliminate din Codul Fiscal din categoria livrărilor de bunuri. 

”Tranzacțiile cu alimentele/produsele agroalimentare care respectă condițiile legislației privind diminuarea risipei alimentare sunt considerate ”livrare de bunuri” în sensul Codului Fiscal, astfel că pentru donatori, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, reprezintă o cheltuială nedeductibilă”, arată autorii proiectului.

Prin urmare, aceștia au stabilit amendarea legii astfel încât să fie excluse alimentele donate din categoria livrărilor de bunuri, pentru a clarifica că donatorii le pot considera cheltuieli deductibile, fără a le fi percepută TVA. 

Astfel, alin. 8 al art. 270 din Codul Fiscal este completat cu trei noi alineate, astfel încât să nu fie considerate livrare de bunuri: transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, în situația în care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; subprodusele de origine animală, nedestinate consumului uman, dacă eliminarea acestora este efectuată potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, dacă direcționarea/dirijarea vizează transformarea acestora în compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.

Noi reguli avizate pentru etichetarea și comercializarea laptelui de către firme. Amenzi care merg până la interzicerea activității CITEȘTE ȘI Noi reguli avizate pentru etichetarea și comercializarea laptelui de către firme. Amenzi care merg până la interzicerea activității

De asemenea, inițiatorii subliniază că transferul de alimente este denumit ”donație”, ceea ce presupune încheierea unui contract în formă autentică pentru fiecare tranzacție în parte, potrivit prevederilor Codului Civil, formalitate care îngreunează și întârzie derularea operațiunilor de distribuire de produse perisabile.

”În cazul în care alimentele nu ajung prompt la destinatari, întregul sens al mecanismului prevăzut de lege își pierde sensul. Formalitățile legate de încheierea contractelor în formă autentică sunt costisitoare în termeni de timp și de forță de muncă, astfel că donatorii sunt descurajați să doneze alimente”, argumentează autorii proiectului.

Astfel, proiectul amendează legea în vigoare astfel încât încheierea contractelor de donație a alimentelor să fie mai facilă, fără să fie nevoie de încheierea lor în formă autentică.

Noi obligații în piețe pentru păstrarea produselor. Interdicție de funcționare și amenzi în caz de nerespectare CITEȘTE ȘI Noi obligații în piețe pentru păstrarea produselor. Interdicție de funcționare și amenzi în caz de nerespectare

O a treia modificare stabilită în proiectul adoptat privește definiția operatorilor receptori. În prezent, aceasta exclude organizațiile non-profit specializate, care acționează ca bănci de alimente și care dețin mijloacele logistice de transport rapid al produselor de la donatori la beneficiari în condiții de trasabilitate a acestora.

Este redefinit, astfel, termenului de ”operator receptor” astfel încât să fie posibilă funcționarea organizațiilor neguvernamentale specializate în activități de transfer de alimente.

Practic, proiectul elimină din lege condiția ca operatorii receptori (organizații beneficiare) să fie operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
contracte
tva
ong
modificare
parlament