SRI a cedat PMB un teren la groapa de gunoi Iridex, pe care voia poligon. L-a luat în 2001 de la Cora, la schimb cu unul pe care este extins complexul Pantelimon

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 dec 2016

Primăria Capitalei va prelua gratuit de la Serviciul Român de Informații (SRI) un teren în suprafață de peste 11 hectare situat în sectorul 1, pe strada Chitila, lângă groapa de gunoi Rudeni și rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Chiajna ale companiei Iridex, și îl va utiliza pentru proiecte legate de managementul integrat al deșeurilor din București, inclusiv pentru construirea unei centrale termoelectrice în cogenerare care să utilizeze drept combustibil deșeurile municipale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a cerut încă din octombrie Guvernului să avizeze operațiunea. 

Tot atunci, CGMB a aprobat PUZ-ul extinderii centrului comercial Cora Pantelimon, extindere planificată inclusiv pe un teren din șoseaua Dudești-Pantelimon pe care Cora l-a obținut în 2001 de la SRI dând la schimb chiar terenul de lângă groapa de gunoi a Iridex pe care SRI l-a cedat acum Primăriei Capitalei.  

Inițiativa transferului către Primăria Capitalei a acestui teren a aparținut SRI, care a adresat oficial această propunere autorităților locale din București în august anul acesta. Discuții pe această temă între cele două instituții sunt din 2015.

Execuția bugetară la 11 luni: Cheltuielile de personal și cu asistența socială au crescut CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 11 luni: Cheltuielile de personal și cu asistența socială au crescut

"Propunerea Serviciului Român de Informații a fost determinată de lipsa perspectivelor de utilizare, pe termen mediu și lung, în scopul pentru care terenul a intrat în patrimoniul instituției, precum și de necesitatea realizării unei bune administrări și punerii în valoare a bunurilor proprietate publică, respectiv gestionării în condiții de eficiență și eficacitate a patrimoniului public", se arată în nota de fundamentare a HG-ului de transfer către Primărie a terenului SRI de lângă groapa de gunoi a Iridex.

SRI intenționa să-și amenajeze un poligon pentru trageri de antrenament pe terenul respectiv, însă ulterior a ajuns la concluzia că zona nu este potrivită pentru un astfel de obiectiv. În evidențele contabile ale SRI, terenul transferat Primăriei Capitalei este trecut la valoarea de inventar de 5,15 milioane lei.

"În fapt, din discuțiile purtate anterior, a rezultat că SRI a cumpărat suprafața în cauză cu intenția de a amenaja pe această suprafață un poligon de antrenament (...); traficul intens către groapa ecologică Iridex (aflată în vecinătate), accesul restrâns cu armament și faptul că se găsește pe un culoar de zbor ar face neutilizabil ca zonă de antrenament acest teren", se arată într-o notă a directorului executiv al Direcției Patrimoniu din Primăria Capitalei, Mariana Perșunaru, adresată primarului general Gabriela Firea și datată 12 august 2016.

Proprietarii de clădiri din Timișoara vor fi amendați și vor plăti impozite mai mari chiar și cu 500%, dacă nu vor reabilita fațadele imobilelor CITEȘTE ȘI Proprietarii de clădiri din Timișoara vor fi amendați și vor plăti impozite mai mari chiar și cu 500%, dacă nu vor reabilita fațadele imobilelor

SRI a trimis Primăriei și documentația cu privire la terenul respectiv, inclusiv pentru a proba că acesta este liber de orice sarcini. Din documentație rezultă însă că Serviciul a dobândit terenul nu prin cumpărare, ci în urma unui schimb în natură cu o firmă controlată de retailerul franco-belgian Cora din grupul Louis Delhaize, schimb aprobat prin hotărâre de Guvern în urmă cu 15 ani.

Astfel, în decembrie 2001, Guvernul Adrian Năstase a adoptat un HG prin care aproba un schimb de terenuri între SRI și o firmă privată, TFM SA, controlată de compania franceză Cora, potrivit termene.ro. Firma TFM SA fusese înființată în 2000 de către avocatul Ernest Virgil Popovici, iar Cora a intrat în acționariat în martie 2001, printr-o majorare de capital de 800.000 euro prin care francezii au preluat peste 99% din acțiuni. Ulterior, TFM a fost transformată din SA în SRL, iar în 2007 a fost absorbită de altă firmă prin care Cora își derulează operațiunile în România, PCH Invest SRL.

Potrivit HG-ului din 2001, TFM SA a dat la schimb SRI chiar terenul de peste 11 hectare mărginit de groapa ecologică Chiajna a Iridex pe care Serviciul l-a transferat acum Primăriei Capitalei. SRI a dat în schimb celor de la Cora, prin TFM SA, un teren de 2,63 hectare situat în șoseaua Dudești-Pantelimon nr. 73-75, sectorul 3, învecinat la nord și la vest, la acea dată, de terenuri și construcții aparținând fostei fabrici de betoane Granitul SA, demolată între timp pentru a face loc Cora Pantelimon, primul hypermarket deschis de franco-belgieni în România, în octombrie 2003.

În afară de premierul de la acea dată, Adrian Năstase, pe HG-ul din 2001 prin care a aprobat schimbul de terenuri SRI - Cora mai apar semnăturile directorului de atunci al SRI, Radu Timofte, al ministrului de Finanțe Mihai Tănăsescu și al secretarului de stat din Ministerul Lucrărilor Publice Ion Șelaru.

SRI a cedat PMB un teren la groapa de gunoi Iridex, pe care voia poligon. L-a luat în 2001 de la Cora, la schimb cu unul pe care este extins complexul Pantelimon

Dragnea: Nu voi avea nicio ezitare la suspendarea președintelui Iohannis, dacă PSD și ALDE ajung la această concluzie CITEȘTE ȘI Dragnea: Nu voi avea nicio ezitare la suspendarea președintelui Iohannis, dacă PSD și ALDE ajung la această concluzie

Adresa oficială a hypermarketului din Pantelimon, afișată de Cora, este șoseaua Vergului nr. 20, sector 2. Între cele două artere, Vergului și Dudești-Pantelimon, unde își are adresa terenul preluat de Cora de la SRI, se află centrul comercial Esplanada, în care se află și Cora Pantelimon, cu adresa șoseaua Vergului nr. 18-20. 

La aceeași adresă cu cea a terenului preluat prin schimb de la SRI, din șoseaua Dudești-Pantelimon nr. 73-75, sector 3, București, își au în prezent sediul social mai multe firme locale din grupul Cora, printre care Hypermarche Romania SA, Morston Ro SRL sau Temestate SRL, Cora făcând de altfel precizarea că adresa respectivă se află în incinta Cora Pantelimon.

SRI a cedat PMB un teren la groapa de gunoi Iridex, pe care voia poligon. L-a luat în 2001 de la Cora, la schimb cu unul pe care este extins complexul Pantelimon

În decembrie anul trecut, CGMB a respins un plan urbanistic zonal al PCH Invest SRL din grupul Cora, PUZ aferent unui proiect de extindere a centrului comercial Pantelimon în care erau incluse ambele adrese, șoseaua Vergului nr. 18-20 A, sector 2 și șoseaua Dudești-Pantelimon nr. 73-75, sector 3. Proiectul - ”Extindere centru comercial Pantelimon Șos. Vergului nr.18-20, Șos. Dudești Pantelimon nr.73-75, Sector 2 și 3, Municipiul București” – data din 2013.

În schimb, pe 31 octombrie 2016, în aceeași ședință în care a cerut oficial Guvernului transferul către Primărie al terenului SRI de lângă groapa ecologică Iridex, PUZ-ul extinderii Cora Pantelimon a fost aprobat de către Consiliu.

SRI a cedat PMB un teren la groapa de gunoi Iridex, pe care voia poligon. L-a luat în 2001 de la Cora, la schimb cu unul pe care este extins complexul Pantelimon

USR va ataca la Curtea Costituțională eliminarea taxei radio-TV CITEȘTE ȘI USR va ataca la Curtea Costituțională eliminarea taxei radio-TV

Tot atunci, primarul sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, a declarat că Primăria de sector are în plan construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care va folosi deșeuri menajere pentru a produce energie electrică, apă caldă și căldură, în condițiile reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

La rândul său, Primăria generală are în plan construirea de centre municipale de colectare a deșeurilor, fiind nevoie de 4 hectare de teren pentru un singur centru, precum și realizarea unei instalații de tratare a deșeurilor provenite din lucrări de construcții și demolări.

Despre proiectul centralei termoelectrice în cogenerare pe deșeuri se discută încă de anul trecut. În vara anului 2015, primarul general de atunci, Sorin Oprescu, declara că în București se intenționează să fie construit un incinerator de gunoaie, o unitate de producție care ar putea asigura circa 5% din energia termică a Capitalei, în condiții de "înaltă performanță și randament". Oprescu evalua investiția la 190 milioane euro și menționa că banii vor veni din fonduri europene.

Euro atinge un nou nivel maxim al ultimelor șase luni, de aproape 4,54 lei CITEȘTE ȘI Euro atinge un nou nivel maxim al ultimelor șase luni, de aproape 4,54 lei

Potrivit Primăriei, proiectul a fost deja acceptat la finanțare de către Comisia Europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Valoarea totală a investiției ar urma să se ridice la 250 milioane euro, din care 180 milioane euro ar urma să provină din fonduri UE.

De altfel, Primăria a lansat în februarie 2016 o licitație pentru selectarea unui manager de proiect care să gestioneze planul de construire a unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Capitală, contract evaluat la 3,8 milioane lei, TVA inclusă.

La licitație s-au înscris 7 ofertanți. Astfel, au depus oferte individuale firmele Profesional Management Solutions, Avensa Consulting și Consitrans, la acestea adăugându-se cele ale asocierilor Eplisa Romania-Eplisa Servicios de Ingenieria, Deloitte Consultanță-Energotech, European Funds Invest-AIN Active SLU și Compania de Consultanță și Asistență Tehnică-Resourcing Environmental Consulting-EPMC Consulting. În iulie, Primăria anunța că procedura este încă în desfășurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
gabriela firea
groapa de gunoi chiajna
groapa de gunoi rudeni
iridex
cora
cora pantelimon
sri
serviciul roman de informatii