Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a Sănătății

Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a Sănătății
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat guvernele să majoreze taxele pe băuturile alcoolice și să le impună pentru produsele care în prezent sunt scutite, cum ar fi vinul în unele țări europene, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băuturile zaharoase ar trebui, de asemenea, să fie taxate la cote mai mari, a declarat OMS, adăugând că, în fiecare an, 2,6 milioane de oameni mor din cauza consumului de alcool și 8 milioane de oameni mor din cauza dietelor nesănătoase, arată G4Media.ro.

Uleiul de măsline a ajuns... ținta grupărilor infracționale CITEȘTE ȘI Uleiul de măsline a ajuns... ținta grupărilor infracționale

Rudiger Krech, director de promovare a sănătății în cadrul OMS, a declarat că majorarea taxelor pentru aceste produse  creează populații mai sănătoase.

„Are un efect de propagare pozitivă în întreaga societate – mai puține boli și venituri pentru ca guvernele să furnizeze servicii publice”, a continuat Krech, adăugând că, în cazul alcoolului, ajută, de asemenea, la prevenirea violenței și a accidentelor rutiere.

Organizațiile de sănătate publică, precum OMS, își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către impactul asupra sănătății al unor produse precum alcoolul și alimentele zaharoase, după ce au obținut progrese semnificative în ceea ce privește evidențierea deceselor și bolilor cauzate de țigări.

De asemenea, OMS a publicat un „manual de taxare a alcoolului”, care însoțește documente similare care vizează tutunul și băuturile îndulcite cu zahăr.

VIDEO Pasajul Europa Unită a fost deschis CITEȘTE ȘI VIDEO Pasajul Europa Unită a fost deschis

Acesta afirmă că majoritatea taxelor pe alcool sunt „scăzute și nu sunt concepute în mod optim” și că vinul nu este impozitat deloc în 22 de țări, majoritatea din Europa, făcând apel la guverne să introducă rate mai mari și să impoziteze toate tipurile de alcool.

Consumul de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli, inclusiv unele tipuri de cancer, ciroza hepatică și bolile cardiovasculare, potrivit OMS.

Asociațiile din industria alcoolului spun că taxele mai mari duc la reducerea vânzărilor și la scăderea veniturilor fiscale, amenințând în același timp supraviețuirea unor întreprinderi.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
alcool
oms