FOTO Filmările gratuite la "Casa Poporului", triate de parlamentari: BBC și Michael Portillo - respinși, cineaști bulgari - acceptați

FOTO Filmările gratuite la "Casa Poporului", triate de parlamentari: BBC și Michael Portillo - respinși, cineaști bulgari - acceptați

Michael Portillo

scris 5 apr 2016

Parlamentarii au decis să nu acorde gratuitate pentru 5 ore de filmare unei echipe BBC și fostului parlamentar britanic Michael Portillo, pentru celebra emisiune Great Continental Railway Journeys, care promovează turistic țări europene și este preluată de cele mai cunoscute canale internaționale de profil. Aleșii au aprobat, în schimb, acordarea a 5 zile gratuite unor cineaști din Bulgaria, care filmează marile clădiri comuniste din estul Europei.

Istoric de formație, Michael Portillo a fost vicelider al Partidului Conservator din Marea Britanie, ministru al Apărării în cabinetul John Major și parlamentar, iar după retragerea din politică s-a remarcat prin seria de documentare Great Railway Journeys (Mari Călătorii cu Trenul). Inițial, Portillo a realizat o serie de documentare despre trasee turistice și culturale cu trenul în Marea Britanie, iar din 2011 s-a implicat în realizarea a nu mai puțin de patru serii de documentare privind călătoriile cu trenul pe continentul european, prezentând trasee din Franța, Italia, Grecia, Germania, Rusia, Austria, Ungaria sau Polonia.

În urma succesului acestor documentare, pentru care ratingul a depășit 3 milioane de telespectatori, BBC a decis ca emisiunea lui Portilllo să prezinte intinerarii turistice și peste ocean, în Statele Unite ale Americii. Seria de emisiuni prezentată de fostul om politic conservator a fost preluată de cele mai importante canale internaționale de profil, atingând astfel o audiență globală.

BBC a solicitat Parlamentului României să îi permită să filmeze gratuit timp de 5 ore, în două zile din luna mai, pentru noua serie a acestei emisiuni, în care un episod va fi dedicat și Palatului Parlamentului. BBC subliniază în solicitare că un astfel de episod ar fi în măsură să facă din sediul Parlamentului României un obiectiv turistic și mai atractiv pentru pasionații de istorie și călătorii.

În mod normal, Parlamentul percepe 5.000 de euro pentru o oră de filmare profesională, dar poate acorda gratuitate în anumite condiții.

Palatul Parlamentului, București

Palatul Parlamentului, București

Michael Portillo și BBC au fost refuzați pentru că nu au fost de acord că transmită conducerii Parlamentului un scenariu al filmărilor, o copie a filmărilor brute precum și una a emisiunii finalizate. Conform regulilor în vigoare, pentru a le acorda gratuitate, Parlamentul a cerut să dețină și drept de coproprietate asupra emisiunii filmate de Portillo, fapt refuzat categoric de compania producătoare Fremantle Media LTD, care realizează emisiunea pentru BBC.

Acest lucru ar fi însemnat pentru producători să ceară acordul Parlamentului României pentru difuzarea emisiunii pe orice alt canal în afara BBC.

Universitatea de Stat Lomonosov, Moscova

Universitatea de Stat Lomonosov, Moscova

În aceeași zi, parlamentarii au fost de acord să acord în mod gratuit 3 zile de documentare și alte 5 zile de filmări unei echipe de cineaști bulgari. Regizorii Boris Missirkov și Georgi Bogdanov vor realiza, cu susținerea Comisiei Europene și Ministerului Culturii, un documentar, intitulat “Palat pentru popor”, despre “clădirile emblematice ale perioadei socialiste”, reprezentative pentru acea epocă, precum Palatul Național de Cultură din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova sau Palatul Federației din Belgrad.

Palatul Federației, Belgrad

Palatul Federației, Belgrad

În sprijinul cineaștilor bulgari au scris atât Ambasada Bulgariei la București, cât și Ministerul de Externe bulgar, care au subliniat că proiectul are un buget modest, iar casa de producție AGITROP, pentru care lucrează cei doi regizori, este specializată în realizarea unor documentare cu semnificație socială. Din adresele solicitanților bulgari, reiese că documentarul este realizat în colaborare cu televiziunea germană ARTE.

Palatul Național al Culturii, Sofia

Palatul Național al Culturii, Sofia

Parlamentul României reușește să atragă venituri, încă nesemnificative raportat la costurile generale ale unui astfel de edificiu, din taxa de vizitare turistică, care variază între 25-45 lei, și din închirierea spațiilor proprii pentru diferite evenimente. De asemenea, la Parlament funcționează și un Centru Internațional de Conferințe, a cărui conducere, deși a fost întrebată, nu a putut exprima o opinie cu privire la oportunitatea filmării emisiunii BBC.    

Este evident, însă, că o emisiune cu expunerea celei realizate de Michael Portillo este în mai mare măsură să promoveze clădirea Parlamentului din punct de vedere turistic, față de un documentar prezentat pe canalul european ARTE, care are un public mult mai restrâns, aproape exclusivist.

Întrebat de ce Parlamentul a refuzat gratuitatea pentru BBC și pentru o emisiune foarte cunoscută, un membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților a declarat pentru Profit.ro: “tocmai pentru că au public și fac bani, să plătească tariful de 5.000 euro”.

Dincolo de “logica” acestui răspuns, o explicație a refuzului Parlamentului în cazul BBC rezidă în procesele deschise de urmașii arhitectei fostei Case a Poporului, care solicită în instanță drepturile de imagine asupra imobilului ridicat în regimul ceaușist. Parlamentul s-a pus la adăpost de consecințele nefavorabile ale unor asemenea procese prin acordul de cedare a coproprietății imaginilor filmate. Astfel, odată cu cedarea acestor drepturi de coproprietate, BBC ar fi agreat și câteva clauze de forță majoră, care dau dreptul Parlamentului să rezilieze oricând contractul de filmare.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
portillo
bbc
emisiune
tren
calatorii
filmare
bulgaria