Ghid: 2020, an criminal pentru speciile protejate din Deltă. "Turiști cu motoare nu au respectat nici legea bunului simț. Rupeau nuferi, nu mai vorbesc de mizerie."

Ghid: 2020, an criminal pentru speciile protejate din Deltă. "Turiști cu motoare nu au respectat nici legea bunului simț. Rupeau nuferi, nu mai vorbesc de mizerie."
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2021

Singurul ghid de turism autorizat din orașul Sulina, Mihai Călin, susține că anul trecut a fost unul „criminal” pentru speciile protejate din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), din cauză că foarte mulți turiști și conducătorii ambarcațiunilor în care se aflau nu au respectat regulile unei rezervații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El a declarat, pentru Agerpres, că unii turiști au pășit din nou pe Insula Păsărilor din Golful Musura, deși accesul în zonă este interzis, și s-au fotografiat ținând în brațe pui de păsări sălbatice, astfel punând în pericol păsările admirate.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

„Anul trecut a fost un criminal, din cauză că au venit foarte mulți turiști cu motoare foarte puternice și nu au respectat nicio lege, nici măcar pe cea a bunului simț. Nu se uitau că ai copii sau bătrâni în barcă, ei treceau în viteză pe lângă tine, rupeau nuferi (specie protejată, n.red.) și nu mai vorbesc de mizerie. Sper ca anul acesta să fie civilizați”, a afirmat Mihai Călin.

Ghidul de turism a mai spus că printre cele mai căutate locuri au fost Pădurea Letea, Pădurea Caraorman, plaja de la Marea Neagră și insula Musura din golful omonim, în ultimul loc menționat unii turiști coborând deși accesul este restricționat.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

„Din an în an, sunt tot mai mulți curioși și inconștienți care coboară pe insulă și strică tot. (…) Și anul trecut s-au mai oprit turiști acolo, deși erau puse afișe (privind restricționarea accesului, n.red.) la gurile de vărsare pe canalul Musura, dar cu toate acestea turiștii opreau, prindeau pui și făceau poze cu ei. Odată ce ai pus mâna pe un pui, imediat pasărea nu-l mai recunoaște și îl exclude din cuib, iar el moare”, a amintit Mihai Călin.

În opinia lui, singura soluție pentru oprirea deteriorării habitatelor din Insula Musura este creșterea sancțiunilor aplicate de autorități.

De altfel, majorarea acestora este unul din subiectele pe care ministrul Mediului le va discuta săptămâna aceasta într-o discuție cu guvernatorul Rezervației.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Apărută după anul 1980, insula sau peninsula Musura, numită de localnici și Insula Fericirii sau Insula K, constituie o zonă de o importanță deosebită pentru cercetători și au solicitat declararea acesteia drept zonă strict protejată.

„Insula Musura este în continuă transformare, mai ales în partea românească, fiind frecvent complet spălată de furtuni, fărâmițată în mai multe insule care se reunesc în unii ani, iar în alții se scufundă. În Baia Musura suntem martori ai genezei unui pământ nou și pionieratului florei și faunei, ai modului de instalare a diferitelor specii în procesul de succesiune primară, într-un ritm mult mai accelerat decât s-a putut constata în cazul evoluției insulei Sacalin”, afirma în urmă cu un an cercetătorul Institutului Național Delta Dunării, Mihai Marinov.

Administrația RBDD a anunțat pe data de 21 august 2019 că a interzis accesul turiștilor pe insula K, zonă de importanță ornitologică majoră ca loc de cuibărit, odihnă și hrănire, după ce pe data de 31 iulie 2019 acolo au fost identificate mortalități la păsările sălbatice, cormorani, chire de mare și pescăruși.

„Rezultatele analizelor indică posibilitatea evoluției unei boli de natură toxicologică, în literatura științifică fiind descrise intoxicații cu toxine produse de unele specii de alge marine”, se specifica în comunicatul Administrației RBDD emis la vremea respectivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
ghid