GRAFIC Câte din zonele de scăldat din România sunt de calitate excelentă

GRAFIC Câte din zonele de scăldat din România sunt de calitate excelentă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 iun 2022

84% din zonele de scăldat din România îndeplinesc cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, fiind încadrate în categoria “calitate excelentă”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procentul este ușor sub media europeană, de 84,7%, potrivit raportului pe 2021 privind apa pentru scăldat elaborat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în colaborare cu Comisia Europeană.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Raportul evaluează 21.859 de locuri de scăldat din Europa care au fost raportate la AEM pentru sezonul 2021, din care 21.551 în statele UE (Austria: 261, Belgia: 122, Bulgaria: 96, Croația: 935, Cipru: 120, Cehia: 155, Danemarca: 1.031, Estonia: 65, Finlanda: 302, Franța: 3.355, Germania: 2.291, Grecia: 1.683, Ungaria: 274, Irlanda: 148, Italia: 5.524, Letonia: 56, Lituania: 120, Luxemburg: 17, Malta: 87, Țările de Jos: 738, Polonia: 672, Portugalia: 652, România: 50, Slovacia: 32, Slovenia: 47, Spania: 2.261 și Suedia: 457).

Potrivit evaluării, cel puțin 95% dintre locurile pentru scăldat din Austria, Malta, Croația și Grecia sunt de calitate excelentă. În plus, în Malta, Bulgaria, România și Luxemburg, toate zonele de apă pentru scăldat evaluate erau de o calitate cel puțin suficientă în 2021.

Proporția de ape pentru scăldat cu o calitate excelentă în țările europene în 2021

GRAFIC Câte din zonele de scăldat din România sunt de calitate excelentă

Raportul mai arată că, în general, calitatea apelor costiere, care reprezintă până la două treimi din totalul zonelor pentru scăldat, este mai bună decât calitatea apelor interioare. În 2021, 88% din apele costiere pentru scăldat din UE au fost clasificate ca având o calitate excelentă, în comparație cu 78,2% din apele interioare pentru scăldat.

Apele pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare reprezentau 1,5% din totalul zonelor din UE.

Legislația UE privind apa pentru scăldat definește condițiile în care calitatea acesteia poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate. În cazul în care când calitatea apei este clasificată ca fiind „nesatisfăcătoare”, statele membre ale UE trebuie să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau formularea recomandării de a nu intra în apă, informarea publicului și implementarea unor acțiuni corective adecvate.

Potrivit Comisiei, datorită acestor norme s-a redus drastic volumul apelor uzate municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apa pentru scăldat. “Prin urmare, se poate înota în multe zone cu apă de suprafață situate în orașe, care în trecut erau foarte poluate”, notează Executivul UE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ape scaldat
zone scaldat romania
calitatea apei
ue
comisia europeana
agentia europeana mediu