România a atras în primele nouă luni aproape 2 milioane de turiști străini, care au cheltuit 1 miliard de euro

România a atras în primele nouă luni aproape 2 milioane de turiști străini, care au cheltuit 1 miliard de euro
scris 15 dec 2016

Circa 1,92 milioane de turiști străini s-au cazat în România în primele nouă luni din acest an și au cheltuit în total 4,61 miliarde lei (1,02 miliarde euro), ceea ce înseamnă o medie de 2.397 lei (533 euro) de persoană, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Turiștii veniți pentru afaceri, congrese sau conferințe au reprezentat 56,6% din total în primele nouă luni ale acestui an, scrie News.ro.

Călătoriile în scop particular, în care sunt incluse vacanțele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale și sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor și rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 43,4% din numărul total de turiști străini, din care vacanțele au avut o pondere de 61,3%.

Peste jumătate dintre cheltuielile pentru afaceri (53,1%) au fost repartizate pentru cazare, 92,7% dintre turiști preferând mic dejunul inclus.

Turiștii au mai cheltuit 16,6% din bani în restaurante și baruri, iar 12,1% au fost pentru cumpărături.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime - 38,3% - au fost pentru alimente și băuturi, iar o treime pentru cadouri și suveniruri.

Eturia: 80% dintre cererile de vacanțe exotice de sărbători vizează destinațiile cu plajă CITEȘTE ȘI Eturia: 80% dintre cererile de vacanțe exotice de sărbători vizează destinațiile cu plajă

Turștii străini veniți cu afaceri au dat 54,9% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Peste jumătate - 51,5% - dintre turiștii străini veniți în România și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 30,5% pe cont propriu.

Totodată, trei sferturi dintre aceștia au călătorit cu avionul, în timp ce 14,3% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti straini