AIE: Producția de petrol din Rusia va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi în urma embargoului UE

AIE: Producția de petrol din Rusia va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi în urma embargoului UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2022

Producția de petrol din Rusia va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, după intrarea în vigoare a interdicției Uniunii Europene privind exporturile maritime de țiței rusesc, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsura care are rolul de a priva Moscova de venituri va crea mai multă incertitudine pentru piețele petroliere și va crește presiunea asupra prețurilor, inclusiv ale motorinei, a afirmat pentru energie din Paris în raportul său lunar privind petrolul.

VIDEO Două persoane au murit în Polonia, după ce două rachete rusești au căzut pe teritoriul țării. Premierul polonez a convocat o reuniune de urgență a comitetului de securitate națională CITEȘTE ȘI VIDEO Două persoane au murit în Polonia, după ce două rachete rusești au căzut pe teritoriul țării. Premierul polonez a convocat o reuniune de urgență a comitetului de securitate națională

Embargourile UE asupra importurilor de țiței și produse petroliere din Rusia și interzicerea serviciilor maritime vor adăuga și mai multă presiune asupra echilibrului pe piața mondială a petrolului și, în special, asupra piețelor diesel deja extrem de strânse”, a spus AIE.

”O propunere de plafonare a prețului petrolului poate ajuta la atenuarea tensiunilor, totuși rămân o mulțime de incertitudini și provocări logistice... intervalul de incertitudine nu a fost niciodată atât de mare”, scrie News.ro.

UE va interzice importurile de țiței rusești începând cu 5 decembrie și cele de produse petroliere rusești începând cu 5 februarie, privând Rusia de venituri din petrol și forțând unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol din lume să caute piețe alternative.

În plus, un plan al G7, care va veni ca un supliment la embargoul UE, va permite furnizorilor de servicii de transport maritim să ajute la exportul petrolului rusesc, dar numai la prețuri scăzute impuse. Acest lucru este programat să intre în vigoare pe 5 decembrie.

Aceasta înseamnă că UE va trebui să înlocuiască 1 milion de barili pe zi de țiței și 1,1 milioane de bari pe zi de produse petroliere, cu motorină rară și scumpă, cu prețuri cu 70% mai mari decât anul trecut, contribuind la alimentarea inflației globale, a spus AIE.

Agenția a spus că o redirecționare a fluxurilor comerciale globale, pe măsură ce Rusia încearcă să exporte mai mult petrol pe piețele din afara UE și pe măsură ce UE cumpără din altă parte, ar putea reduce această presiune asupra ofertei de petrol și produse, dar cererea puternică pentru produsele petroliere rare ar putea reprezenta provocări.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol