Austria sprijină candidatura Croației la Schengen, dar nu și a României și Bulgariei

Austria sprijină candidatura Croației la Schengen, dar nu și a României și Bulgariei
scris 24 nov 2022

Austria va susține candidatura Croației pentru aderarea la spațiul Schengen, dar are obiecții față de candidaturile României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație, a declarat cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, relatează presa croată.

„Vom susține aderarea Croației la spațiul Schengen, dar vom fi critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de agenția de presă croată Hina.

Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă

„Croația și-a îndeplinit toate obligațiile, pentru că putem vedea de unde vin migranții ilegali”, în timp ce România și Bulgaria au probleme în a-și proteja frontierele, a subliniat Nehammer.

„Austria se confruntă cu o provocare majoră. Facem față presiunii uriașe a migrației ilegale, iar noi nu păzim frontiera externă a UE”, a explicat cancelarul Nehammer, citat de News.ro.

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei țări și doar Bulgaria și România se pot teme de un veto austriac, a mai declarat Nehammer după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Precizările cancelarului german vin după ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croația exprimându-și opoziția față de extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România. El a spus că numărului în creștere de solicitanți de azil în Austria arată că spațiul Schengen nu funcționează, precizează presa croată.

Croația urmărește să adere la spațiul Schengen împreună cu Bulgaria și România. Anul acesta, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranți, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați anterior în niciunul dintre statele membre ale UE. Mulți dintre migranții ilegali au intrat în UE prin România și Bulgaria. Austria se opune extinderii spațiului Schengen la țările care protejează ineficient frontiera externă a UE, ceea ce nu este cazul Croației, explică jurnaliștii de la Zagreb.

Declarațiile cancelarului austriac făcute la Zagreb intervin în ziua în care ministrul român de interne, Lucian Bode, a mers la Viena și a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spațiul Schengen și gestionarea presiunii migraților. „Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a subliniat Bode, menționând că omologul său l-a „asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri în vizită la Riga, a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a țării noastre. „Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a spus șeful statului.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croația după ce și-a exprimat opoziția față de extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România. El a declarat că creșterea numărului de solicitanți de azil în Austria arată că spațiul Schengen nu funcționează.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
schengen