Austria va renunța la utilizarea vaccinului AstraZeneca

Austria va renunța la utilizarea vaccinului AstraZeneca
scris 18 mai 2021

Austria va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, evocând probleme cauzate de întârzieri ale livrărilor și reputația proastă a acestui ser, după decizii similare adoptate de Danemarca și Norvegia, care și-au justificat alegerile prin riscurile rare - dar grave - de apariție a unor complicații medicale, informează AFP.

"Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. (...) AstraZeneca va fi abandonat", a declarat ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Muckstein, într-o emisiune de televiziune difuzată luni seară de postul privat Puls 24.

ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

În plus față de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticențele populației austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace, scrie Agerpres.

Pe marginea acestui subiect, ministrul austriac, care este medic de profesie, a spus că este vorba despre "un vaccin sigur, care oferă o protecție ridicată", în concordanță cu punctele de vedere ale Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Austria, o țară în care o treime din populația sa de 8,9 milioane de locuitori a primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, a plasat deja comenzi de milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 și 2023 și mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima țară din Europa care a renunțat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

Cele mai multe dintre țările europene continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, iar unele dintre ele au condiționat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
vaccin
astrazeneca