BERD atinge recordul în Republica Moldova, în pofida unor bariere precum investițiile slabe, blocajele în infrastructură și problemele persistente pentru bănci

BERD atinge recordul în Republica Moldova, în pofida unor bariere precum investițiile slabe, blocajele în infrastructură și problemele persistente pentru bănci
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 dec 2017

Investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova au atins, anul acesta, cel mai ridicat nivel de până acum, de 130 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțarea record din partea BERD, cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova, a venit în pofida unor bariere precum nivelul redus al investițiilor, blocaje în implementarea proiectelor de infrastructură și problemele persistente din sectorul bancar, spun reprezentanții instituției.

Miercuri, BERD a anunțat că Republica Moldova a obținut o finanțare de 270 milioane de euro de la creditorii europeni pentru proiectul de conectare a rețelei naționale de energie electrică la sistemul de transmisie din România. Contribuția BERD la împrumutul total este de 80 de milioane de euro.

FOTO British American Tobacco a deschis primul magazin glo din România CITEȘTE ȘI FOTO British American Tobacco a deschis primul magazin glo din România

Alte finanțări au mers către îmbunătățirea infrastructurii, reabilitări și susținerea sectorului privat.

Spre exemplu, compania de transport feroviar Calea Ferată Moldova a primit 52,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii și modernizare. Totodată, proiectele BERD au vizat eficientizarea energetică a clădirilor publice în capitala Republicii Moldova, Chișinău.

În noiembrie, BERD a anunțat că Banca Transilvania vrea să cumpere un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova. Din 2007, aceasta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova. În urma tranzacție, Banca Transilvania și BERD vor deține împreună pachetul majoritar la banca moldovenească.

Tot pentru susținerea sectorului bancar și încurajarea investițiilor din partea firmelor, BERD a acordat, recent, 20 de milioane de euro subsidiarei locale a Societe Generale, căreia îi mai oferise un împrumut în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
finantare
republica moldova
investitii
record