Bulgaria s-a asigurat pentru iarnă cu un contract de gaze din Azerbaidjan, România a primit doar promisiuni vagi

Bulgaria s-a asigurat pentru iarnă cu un contract de gaze din Azerbaidjan, România a primit doar promisiuni vagi
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2022

Bulgaria s-a asigurat că va avea gaze naturale în această iarnă încheind un contract cu Azerbaidjan, potrivit presei de la Sofia. România a încercat și ea în acest an un contract similar, pentru a suplini gazul rusesc, dar până acum a primit de la Baku doar promisiuni vagi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica și Nova Power&Gas, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Conform contractului semnat pe 25 de ani de Bulgaria cu un consorțiu azer pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, formula utilizată pentru calcularea prețului se bazează pe cotațiile derivatelor alternative ale petrolului, care de un an și ceva sunt mult mai mici decât indicii de gaz ai bursei olandeze TTF.

Google anunță investiții mari în Grecia CITEȘTE ȘI Google anunță investiții mari în Grecia

Gazul azer va intra în Bulgaria prin gazoductul ce unește Grecia de Bulgaria și care va fi inaugurat sâmbătă, 1 octombrie, arată G4Media.ro.

În ceea ce privește România, tentativele de a încheia un contract similar cu Azerbaidjan nu au înregistrat până acum nici un succes.

Cu o săptămână în urmă, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, a declarat la București că Azerbaidjanul face tot ce-i stă în putință să furnizeze gaze României, însă există cel puțin 10 țări europene care cer gaze acum statului caspic. El a fost prezent la București la conferința Romanian International Gas Conference, unde a participat la un panel de discuții alături de omologi ai săi din alte opt țări din regiune: România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Grecia și Turcia.

Ministrul azer a fost întrebat de jurnaliștii români dacă țara sa este dispusă să livreze gaze către România în viitorul apropiat.

„Suntem în discuții cu reprezentanții din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România și ne dăm silința, dar avem cel puțin 10 țări din Europa care ne cer gaze și facem tot ce putem”, a spus Shahbazov.

Potrivit acestuia, țara sa se pregătește să crească livrările de gaze către UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
gaze
azerbaidjan