Președintele Erdogan a anunțat că Turcia va reduce dobânzile în continuare și a ridiculizat lira sterlină

Președintele Erdogan a anunțat că Turcia va reduce dobânzile în continuare și a ridiculizat lira sterlină
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2022

Turcia va continua să reducă ratele dobânzilor, a declarat președintele său Recep Tayyip Erdogan, în ciuda creșterii inflației la peste 80%, ridiculizând în același timp deprecierea lirei sterline, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Erdogan a adăugat că se așteptă ca dobânda de referință a țării, în prezent de 12%, să ajungă la un nivel de o singură cifră până la sfârșitul acestui an, scrie News.ro.

Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei? CITEȘTE ȘI Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?

Confruntat cu problemele economice din ce în ce mai grave, Erdogan a ridiculizat lira sterlină, spunând că ”a explodat”.

Moneda Marii Britanii a atins recent un minim istoric în raport cu dolarul american, coborând la aproape 1,03 dolari pe unitate, în timp ce noul guvern conservator condus de prim-ministrul Liz Truss a prezentat un plan economic, bazat în mare măsură pe împrumuturi și reduceri de impozite, în pofida inflației în creștere, care a provocat turbulențe pe piețe și reacții de îngrijorare din partea economiștilor americani, a factorilor de decizie și a Fondului Monetar Internațional, unii spunând că Regatul Unit se comportă ca o piață emergentă.

Între timp, lira Turciei a atins joi un minim record de 18,549 unități față de dolar. Moneda a pierdut aproximativ 28% din valoarea sa față de dolar în acest an și 80% în ultimii 5 ani, deoarece piețele au evitat politica monetară neortodoxă a lui Erdogan de reducere a ratelor dobânzilor în pofida inflației ridicate.

”O ironie, Erdogan dă sfaturi lui Truss cu privire la economie”, a spus Timothy Ash, un strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, într-o notă pe e-mail.

”Turcia are o inflație de 80% și cred că are moneda cu cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu. LOL. Cât de jos s-a scufundat Regatul Unit.”

Erdogan și-a dublat joipolitica sa monetară controversată, spunând că le-a spus factorilor de decizie ai băncii centrale să continue să reducă dobânzile la următoarea lor întâlnire din octombrie.

”Cea mai mare bătălie a mea este împotriva dobânzii. Cel mai mare dușman al meu este dobânda. Am scăzut dobânda la 12%. E suficient? Nu este de ajuns. Acesta trebuie să scadă și mai mult”, a spus Erdogan în timpul unui eveniment, potrivit unei traduceri Reuters.

”Am discutat, discutăm acest lucru cu banca noastră centrală. Am sugerat necesitatea ca aceasta să scadă în continuare la viitoarele reuniuni ale comitetului de politică monetară”, a adăugat el.

Banca centrală a Turciei a șocat piețele cu două reduceri consecutive de 1 punct procentual, în ultimele două luni, în timp ce multe alte economii majore încearcă să înăsprească politica.

Între timp, lira turcească este așteptată să scadă și mai mult, deoarece Turcia acordă prioritate creșterii economice față de combaterea inflației, care este la cel mai ridicat din ultimii 24 de ani.

Pe lângă creșterea vertiginoasă a costurilor de trai, pentru populația de 84 de milioane a Turciei, țara își consumă rezervele valutare și are un deficit de cont curent tot mai mare.

Pe măsură ce Rezerva Federală a SUA mărește dobânda cheie și dolarul devine mai puternic, multele datorii denominate în dolari ale Turciei și energia pe care o importă în dolari vor deveni tot mai dificil de plătit.

”Odată cu înăsprirea condițiilor de finanțare externă, riscurile rămân înclinate ferm către scăderi bruște și dezordonate ale lirei. Contextul macro din Turcia rămâne dificil. Ratele reale ale dobânzilor sunt profund negative, deficitul de cont curent este în creștere, iar datoriile externe pe termen scurt rămân mari”, a scris Liam Peach, economist senior pe piețele emergente, într-o notă adresată clienților, după ultima reducere a ratei dobânzii din Turcia, pe 22 septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dobanda