Bulgaria - situație dramatică pe litoral. Hotelurile și restaurantele reclamă că sunt la un pas de faliment. Șoferii de taxi, și ei loviți

Bulgaria - situație dramatică pe litoral. Hotelurile și restaurantele reclamă că sunt la un pas de faliment. Șoferii de taxi, și ei loviți

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2021

În plin sezon estival, situația din stațiunile bugărești de pe litoralul Mării Negre este prezentată public, în presa locală, drept una dramatică. Reprezentanții hotelurilor și restaurantelor se declară disperați și spun că sunt la un pas de faliment: ”Vedeți și dvs. care este situația – avem mai mulți lucrători decât turiștii”, rezumă succint reprezentanții sectorului. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sezonul merge cu o idee mai bine decât vara trecută, dar situația este încă dezamăgitoare. Majoritatea hotelurilor și caselor de oaspeți de pe coasta de sud a Mării Negre sunt goale, iar cei care au avut norocul de a primi oaspeți lucrează cu 30 până la 50% din capacitate. În cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăresc, Sunny Beach, sunt în vacanță în principal turiști din România, Polonia, Cehia, Ungaria și Israel. Nu sunt deloc germani, englezi sau scandinavi, iar prezența rușilor este simbolică.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

“Știți că, din cauza incidenței crescute a coronavirusului la Moscova, venirea rușilor în Bulgaria a devenit foarte dificilă. Înainte de înăsprirea măsurilor, au aterizat de fapt câteva chartere, dar aceștia nu sunt turiștii clasici, cu rezervări hoteliere. Acești oameni își au propriile case de vacanță în care stau, de aceea nu sunt categoria tipică de turiști”, explică hotelierii. Majoritatea rușilor care au reușit să vină au proprietăți în Pomorie, Ravda și Sveti Vlas. Cu toate acestea, mulți dintre ei intenționează să plece mai devreme decât își planificaseră, arată publicația locală Monitor, citată de Rador.

“Rușii care dețin apartamente de vacanță în Bulgaria se duc de obicei cu familiile și petrec toată vara. Dar acum nu mai au această ocazie. Pentru că s-a întâmplat că a venit un membru al familiei să pregătească proprietatea, să facă curat și să o aerisească, iar restul familiei a trebuit să sosească peste o săptămână sau două, de exemplu. Dar acum ei nu pot veni și planurile întregii familii sunt complet date peste cap, iar cel care a venit primul își spune: ce să fac aici singur, dacă familia nu poate veni la mine, și e logic că pleacă”, explică hotelierii.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Speranțele sectorului că acest sezon va fi mai bun decât anul trecut s-au evaporat complet după ultimele restricții și ordonanța privind zonele din diferitele state. Sunny Beach prinde viață doar la sfârșit de săptămână, când majoritatea bulgarilor vin aici pentru o scurtă pauză. Sâmbăta și duminica trecute, însă, stațiunea a fost complet goală, iar plajele erau pustii, în ciuda vremii însorite.

Hotelierii au explicat acest lucru prin alegerile din Bulgaria. “De obicei, în weekend plajele sunt pline, vin oameni din zonă și din țară pentru weekend. Dar săptămâna aceasta a fost daună totală din cauza alegerilor. Turiștii nu au venit în acest weekend. Dar nimeni nu se bazează pe ei. O mână de turiști timp de două zile pe săptămână nu pot salva sezonul”, se plâng reprezentanții sectorului.

Prețurile la cazare în majoritatea stațiunilor au fost reduse cu cel puțin 20-30% față de sezonul 2019, dar nici acest lucru nu ajută la atragerea turiștilor. “Nimeni nu mai spune câți turiști sunt așteptați și de unde. Totul se schimbă nu în zile, ci în ore. Un lucru este clar – în vârf de sezon, hotelurile sunt goale. Sperăm că în orice moment situația se va schimba spre puțin mai bine. Sperăm că vor veni și bulgarii, care în mod tradițional se odihnesc la mare la sfârșitul lunii iulie și în august”, au comentat hotelierii.

Lipsa turiștilor i-a afectat și pe șoferii de taxi

Și șoferii de taxi se plâng de lipsa turiștilor. În Sunny Beach, coloane lungi de mașini galbene așteaptă ore întregi și uneori chiar zile pentru câțiva clienți, dar rar sunt solicitate. “Nu sunt turiști, nu avem clienți, situația este disperată. Turiștii care sunt în prezent în vacanță în Sunny Beach sunt săraci, nu își pot permite un bar, discotecă sau taxi. Traseul lor este de la hotel la piscină, plajă și invers. “Se hrănesc la all-inclusive, nu îndrăznesc să se mute de acolo”, se plâng șoferii de taxi.

FOTO Dragnea, așteptat acasă de prieteni. \ CITEȘTE ȘI FOTO Dragnea, așteptat acasă de prieteni. "Fericire maximă!!!"

Se caută foarte mult case și vile pentru odihnă

Dacă hotelurile sunt goale, vilele mici și casele de oaspeți nu au nici atât clienți. Turiștii bulgari preferă să închirieze o casă întreagă, chiar dacă e mai departe de plajă. Acest tip de vile rurale costă în medie 25-30 de leva pe pat, dar sunt închiriate nu pe pat, ci pe noapte. O astfel de casă are în medie 10 – 20 de paturi și este închiriată cu 250-500 de leva pe noapte. Oferta este avantajoasă numai dacă turiștii sunt un grup mai mare și sunt suficiente paturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
litoral