Directorul general al agenției spațiale Roscosmos propune ca insulele Kurile, subiect de dispută cu Japonia, să aibă denumiri rusești

Directorul general al agenției spațiale Roscosmos propune ca insulele Kurile, subiect de dispută cu Japonia, să aibă denumiri rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2022

Directorul general al agenției spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că Insulele Kurile, un subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după navele rusești și evenimentele din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disputa teritorială asupra insulelor - despre care Rusia susține că fac parte din lanțul său Kuril și pe care Japonia le numește "teritoriile sale din nord" - a împiedicat Tokyo și Moscova să ajungă la a tratat de pace care punea capăt oficial ostilităților celui de-al Doilea Război Mondial, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Decizii în Coaliție - Amânarea ratelor bancare, diferență de salariu pentru bugetari conform unei Legi a salarizării neaplicate integral niciodată, bani pentru pensionari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizii în Coaliție - Amânarea ratelor bancare, diferență de salariu pentru bugetari conform unei Legi a salarizării neaplicate integral niciodată, bani pentru pensionari

Rogozin, un fost viceprim-ministru, care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus schimbarea denumirii uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucișător a cărui scufundare a declanșat războiul ruso-japonez din 1904.

Rogozin, cunoscut pentru declarațiile sale directe și care a fost vocal pe rețelele de socializare de la invazia rusă a Ucrainei în februarie, a propus, de asemenea, ca Insulele Habomai ar putea fi numite arhipelagul marinarilor eroi ruși.

"Întotdeauna, atunci când statele adăugau teritorii, le dădeau propriile nume (... ) De ce aceste insule nu au nume rusești?" a spus Rogozin la postul de radio de stat Sputnik. "Ar fi mult mai logic decât denumirile pe care le folosim acum pentru aceste insule și care distrug limba rusă".

Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali în impunerea de sancțiuni economice Rusiei după ce aceasta a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în ceea ce Moscova numește o "operațiune armată specială".

Ucraina și aliații săi spun că Rusia a lansat un război neprovocat.

Rusia s-a retras din tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiecte economice comune legate de disputatele Insule Kurile din cauza sancțiunilor japoneze după invazia Ucrainei de către Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
insulele kurile
japonia
rusia