Dmitri Medvedev: Republica Moldova nu există ca țară, a fost vândută României

Dmitri Medvedev: Republica Moldova nu există ca țară, a fost vândută României
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2023

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat după ce premierul Republicii Moldova Dorin Recean a anunțat că mai mulți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, sunt pe o listă neagră și nu au voie să intre în țară. Fostul președinte rus a spus că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca țară, pentru că „a fost vândută” României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dmitri Medvedev a comentat în stilul caracteristic o declarație a premierului moldovean Dorin Recean, care joi seara a anunțat la TV8 că a fost întocmită o „listă neagră” cu oficiali din Federația Rusă declarați indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

Gala Destinația Anului 2023 a dezvăluit câștigătoarele Destinația Anului 2023 - cele mai atractive destinații turistice din România CITEȘTE ȘI Gala Destinația Anului 2023 a dezvăluit câștigătoarele Destinația Anului 2023 - cele mai atractive destinații turistice din România

Pe listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, relatează NewsMaker.

În replică, Dmitri Medvedev a declarat că oficialii ruși nu intenționează „deocamdată” să vină în Republica Moldova, care oricum nu mai există ca țară, pentru că a fost „vândută” României de guvernarea prooccidentală, ocazie cu care a cerut oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea Republicii Moldovenești Nistrene”, numele cu care este desemnată Transnistria.

„Ființa misterioasă pe nume Recean a anunțat că nici președintele Rusiei, nici fețele oficiale ruse nu vor putea intra în țara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenționa să plece acolo. Poate, cumva, mai târziu… În al doilea rând, nici nu există o astfel de țară. Șefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”, a scris Medvedev.

„Și nu are niciun sens să discuți cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Și să decidă, în sfârșit, cine sunt – moldoveni sau români”, a adăugat Medvedev, citat de NewsMaker.

În finalul mesajului, într-un post scriptum, Medvedev spune: „Evident, cu mențiunea că toți „recenii” și „alde sandu” trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldovenești Nistrene”.

Tensiuni între Moscova și Chișinău

Declarațiile lui Medvedev vin pe fondul unor relații tensionate între Chișinău și Rusia și în condițiile în care duminică au loc în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă, alegeri pentru desemnarea liderului regional (bașcanul).

Nordis Group anunță investiții în valoare de 47 milioane euro în următoarele 8 luni, pentru ansamblul Nordis Mamaia CITEȘTE ȘI Nordis Group anunță investiții în valoare de 47 milioane euro în următoarele 8 luni, pentru ansamblul Nordis Mamaia

Acest context electoral a determinat autoritățile din Republica Moldova să interzică la 17 aprilie intrarea pe teritoriul țării a liderului republicii ruse Tatarstan, un incident diplomatic ce s-a soldat ulterior cu gesturi în oglindă la Chișinău și Moscova: ambasadorii au fost chemați la sediile ministerelor de externe respective și au fost anunțați de expulzarea cîte unui membru al personalului lor diplomatic.

De asemenea, Rusia a interzis intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni: ministrul de Interne Ana Revenco și mai multor deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu: Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Relațiile dintre Rusia și Rep. Moldova s-au deteriorat semnificativ după ce în țara vecină a ajuns la putere guvernul pro-occidental al președintelui Maia Sandu, care a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze țara după ce a invadat Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
dmitri medvedev
republica moldova