Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în privința reformei sistemului judiciar

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în privința reformei sistemului judiciar
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2023

Comisia Europeană și guvernul ungar condus de Viktor Orban au ajuns la un „acord tehnic” asupra reformei sistemului judiciar din Ungaria, pas care ar putea ajuta la deblocarea fondurilor europene pe care Bruxellesul le-a înghețat în decembrie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul ungar al justiției, Judit Varga, a confirmat că un proiect de lege asupra reformei judiciare va fi înaintat parlamentului, ca parte a eforturilor de deblocare a fondurilor europene. „Avem undă verde de la Bruxelles” pentru acest proiect de lege, a anunțat Judit Varga pe Facebook, potrivit Reuters.

FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute CITEȘTE ȘI FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute

Odată confirmat, acest acord tehnic va permite deblocarea unei părți din cele 22 de miliarde de euro fonduri de coeziune ce revin Ungariei. Comisia Europeană a blocat Ungariei și accesul la fondurile din planul european de relansare în urma pandemiei, în care Budapesta are alocate granturi de 5,8 miliarde de euro, și condiționează deblocarea acestora de aplicarea unei liste de 27 de măsuri legate de justiție, conflictele de interese sau licitațiile publice, scrie Agerpres.

Disputele guvernului conservator al lui Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept țin de numeroase teme, printre acuzațiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficiențele în funcționarea independentă a justiției, corupția, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenței presei, contestarea întâietății dreptului UE asupra celui național, nerespectarea drepturilor migranților și ale persoanelor LGBT.

Cu privire la această ultimă chestiune, Judit Varga a promis miercuri că nu va face compromisuri față de protecția copiilor, referindu-se la legea care interzice în școli materialele despre homosexualitate și despre care Bruxellesul consideră că încalcă „drepturile fundamentale și valorile europene”. Comisia Europeană a declanșat o acțiune judiciară împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul acestei legi, acțiune căreia i s-au asociat de asemenea Parlamentul Europeană și 15 state membre ale UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
comisia europeană