După 2 ani, Wikipedia învinge în Turcia

După 2 ani, Wikipedia învinge în Turcia
scris 27 dec 2019

Curtea Constituțională din Turcia a decis că blocarea accesului de către Guvern la platforma Wikipedia este neconstituțională, informează BBC.

Curtea a spus că interdicția încalcă dreptul la libertatea de exprimare și a cerut să fie ridicată, arată news.ro.

Guvernul turc a interzis Wikipedia în 2017 din cauza articolelor care sugerau că Turcia a colaborat cu militanți jihadiști în Siria.

Decizia de acum este o victorie importantă pentru Wikipedia Foundation. Curtea Constituțională a votat 10 la 6 că interdicția a încălcat dreptul la exprimare.

VIDEO Ryan Kaji, în vârstă de 8 ani, în fruntea topului celor mai bogate staruri pe YouTube în 2019 CITEȘTE ȘI VIDEO Ryan Kaji, în vârstă de 8 ani, în fruntea topului celor mai bogate staruri pe YouTube în 2019

Este așteptat ca autoritățile să pună în aplicare hotărârea.

Sub conducerea președintelui Recep Erdogan, țara este un participant cheie la conflictul din Siria. Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați și a construit controversatele „zone sigure” de-a lungul graniței de nord-est.

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, Turcia ocupă locul 157 din 180 de țări privind libertatea presei.

Cenzorii turci au blocat deseori, temporar, site-uri care aveau un conținut critic la adresa Guvernului.

Wikipedia Foundation a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest caz, susținând că blocarea enciclopediei online a încălcat dreptul la libertatea de exprimare.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia
turcia