Dosarul privind infracțiuni economice în care au fost trimiși în judecată și achitați, în primă instanță, membri ai conducerii Rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești și compania mamă din Olanda va fi rejudecat

Dosarul privind infracțiuni economice în care au fost trimiși în judecată și achitați, în primă instanță, membri ai conducerii Rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești și compania mamă din Olanda va fi rejudecat
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2019

Dosarul privind infracțiuni economice în care au fost trimiși în judecată și achitați, în primă instanță, membri ai conducerii Rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești și compania mamă din Olanda va fi rejudecat, la instanța de fond, după ce magistrații Curții de Apel Ploiești au admis apelul înaintat de procurori la decizia de achitare luată de Tribunalul Prahova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva sentinței penale nr. 377 din data de 23 octombrie 2018 pronunțate de Tribunalul Prahova privind pe inculpații Bogdanov Andrey Iurevici, Rață Andrei, Duțu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desființează și trimite cauza spre rejudecare la prima instanță potrivit considerentelor prezentei. Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă", este soluția pronunțată miercuri de către magistrații Curții de Apel Ploiești, scrie News.ro.

Decizia privind rejudecarea dosarului în care compania Lukoil și angajați ai acesteia au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice a fost luată la peste un an de la pronunțarea sentinței inițiale de către judecătorii Tribunalului Prahova, unde dosarul instrumentat inițial de către fostul procuror Mircea Negulescu, exclus între timp de magistratură, a fost judecat pe fond.

Erste vede România cu cea mai proastă situație a finanțelor publice din regiune și se așteaptă la o depreciere a leului la 4,85/euro. România o ia invers și poate fi retrogradată CITEȘTE ȘI Erste vede România cu cea mai proastă situație a finanțelor publice din regiune și se așteaptă la o depreciere a leului la 4,85/euro. România o ia invers și poate fi retrogradată

În luna octombrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a dispus achitarea directorului Rafinăriei Petrotel Lukoil, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, și a altor membri ai conducerii rafinăriei, judecați pentru infracțuni de folosire cu rea credință a creditului societății și spălare a banilor într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

În același dosar, firma care operează rafinăria Lukoil din Ploiești, dar și compania-mamă, cu sediul în Olanda, au fost, de asemenea, găsite nevinovate pentru infracțiuni economice.

Judecătorii au dispus, prin acea sentință, ridicarea sechestrului asigurător în privința acțiunilor deținute de cele două firme, dar și a conturilor bancare aparținând inculpaților persoane fizice.

Dosarul a fost trimis inițial în judecată în condițiile în care procurorii îi acuzau pe inculpați și de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzațiile privind această infracțiune.

În primă fază, dosarul a fost instrumentat de procurorul suspendat din DNA Mircea Negulescu, iar dosarul a fost preluat de un alt anchetator după ce Negulescu s-a mutat de la Parchetul Curții de Apel la DNA Ploiești.

În 18 aprilie 2016, Tribunalul Prahova a dispus începerea judecății în dosarul în care Petrotel Lukoil din Ploiești și cinci membri ai conducerii rafinăriei au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, după ce, anterior, instanța constatase în două rânduri existența unor neregularități în rechizitoriul întocmit de procurori.

În acest dosar procurorii i-au trimis în judecată, în august 2015, pe cetățeanul rus Andrey Iurevici Bogdanov, director general și membru în Consiliul de Administrație al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, și pe cetățeanul moldovean Andrei Rață, de asemenea membru în Consiliul de Administrație al rafinăriei, pentru folosirea cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani; pe Dan Dănulescu, director General Adjunct la Petrotel Lukoil, și pe Dorel Duțu, contabil șef al companiei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, precum și pe cetățenii ruși Alexey Voinstev și Olga Kuzina, directori generali adjuncți ai Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind acuzată și de complicitate la spălare de bani. În același dosar au fost trimise în judecată și două companii, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, care operează rafinăria de la Ploiești deținută de compania rusească, aceasta fiind suspectată de spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

La momentul trimiterii în judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești arătau că, în perioada 2011-2014, inculpații din acest dosar "în calitate de administratori și directori generali ai Petrotel Lukoil Ploiești, cu știință au folosit cu rea-credință bunurile și creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama Petrotel Lukoil Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție”.

Anchetatorii susțineau totodată că inculpații au folosit cu rea-credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect. La vremea respectivă, în acest dosar au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile în valoare de două miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrotel
rafianrie
lukoil