Economia Rusiei este practic doar o „benzinărie mare”, afirmă un reputat economist de la Harvard

Economia Rusiei este practic doar o „benzinărie mare”, afirmă un reputat economist de la Harvard
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2022

Jason Furman, un reputat economist de la Universitatea Harvard și fost consilier al președintelui american Barack Obama, afirmă că economia Rusiei „este practic o benzinărie mare” și „incredibil de neimportantă pentru economia globală, cu excepția gazelor naturale și petrolului”, relatează Business Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Furman a făcut afirmațiile în cadrul unui interviu acordat publicației The New York Times în care a vorbit despre sancțiunile pregătite de Occident împotriva Rusiei, scrie Hotnews.ro.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

El spune că deși noile măsuri împotriva economiei rusești au potențialul de a o paraliza, ele vor avea reverberații și asupra Vestului în contextul în care acesta încearcă să combată creșterea inflației și a prețurilor la energie.

Declarațiile sale vin în contextul în care președintele american Joe Biden a anunțat deja sancțiuni împotriva celor două regiuni separatiste și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat la rândul ei că blocul comunitar va lua măsuri economice împotriva Moscovei.

Economia Rusiei este mai slabă decât cea a Coreei de Sud

Datele Băncii Mondiale arată că, în pofida resurselor sale naturale, PIB-ul Rusiei este mai apropiat de cel al Braziliei decât a unor țări dezvoltate precum Germania, Franța și Marea Britanie.

Potrivit acelorași date, economia Rusiei este mai slabă decât cea a Italiei sau a Coreei de Sud, două state cu o populație mult mai mică.

Furman cauționează însă că exporturile de gaze naturale și petrol ale Rusiei sunt importante pentru restul lumii, UE importând în jur de 80% din gazele naturale pe care le folosește din Rusia.

Comisia Europeană a dat însă asigurări săptămâna trecută că UE este în siguranță, chiar dacă Rusia va sista complet livrarea de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
economie