EXCLUSIV Omer Susli cumpără mall-ul River Plaza din Râmnicu Vâlcea de la Sonae Sierra, aflat la primul exit în România. „Vrem să mai achiziționăm mall-uri!“

EXCLUSIV Omer Susli cumpără mall-ul River Plaza din Râmnicu Vâlcea de la Sonae Sierra, aflat la primul exit în România. „Vrem să mai achiziționăm mall-uri!“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 feb 2022

Omul de afaceri Omer Susli (57 de ani), proprietarul magazinelor de decorațiuni interioare Homelux, a cumpărat centrul comercial River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea de la dezvoltatorul imobiliar portughez Sonae Sierra, aflat la primul exit pe piața românească, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Sonae Sierra, care mai deține mall-ul ParkLake din București, a intrat pe piața românească în 2007 prin achiziția River Plaza Mall de la compania românească Setler Mina, într-o tranzacție de 42 de milioane de euro. Pentru a susține afacerea, compania portugheză a contractat în 2008 un credit de la BRD, al cărui sold este acum de 17,26 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Acum, omul de afaceri Omer Susli a preluat părțile sociale deținute de Sonae Sierra în firma River Plaza Mall contra sumei simbolice de 1 euro și a cumpărat creditul bancar al BRD printr-o cesiune de creanțe la un anumit preț.

„Tranzacția a durat un an și jumătate. Toate mall-urile multietajate au fost afectate foarte mult în ultimii doi ani de pandemie. Gradul de ocupare al River Plaza este în jurul a 80%, însă nu e suficient dacă nu ai trafic. De multe ori, zona de restaurante a funcționat la 30% din capacitate din cauza restricțiilor Covid. În ultimele luni este agentul de pază care solicită certificatul verde, iar persoanele nevaccinate nu pot intra în mall“, a spus, pentru Profit.ro, Omer Susli.

River Plaza Mall a fost inaugurat în noiembrie 2006, are o suprafață închiriabilă de 11.449 de metri pătrați, întinsă pe 5 etaje, aproape 100 de magazine și restaurante și 203 locuri de parcare. Cel mai important chiriaș al mallului este Carrefour Market.

River Plaza Mall ocupă locul 62 în topul mall-urilor cu cele mai mari venituri din România în 2020, o analiză realizată de Profit.ro. Centrul comercial a generat din chirii 1,7 milioane de euro și a marcat o pierdere de 1,2 milioane euro, mai adâncă decât în anul financiar anterior.

EXCLUSIV Cătălin Iordăchescu, proprietarul rețelei de amanet Tezaur și unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară, s-a asociat cu Daniel Șoldea și pregătește apartamente de lux într-o zonă extrem de fierbinte CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cătălin Iordăchescu, proprietarul rețelei de amanet Tezaur și unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară, s-a asociat cu Daniel Șoldea și pregătește apartamente de lux într-o zonă extrem de fierbinte

Susli a mai cumpărat, recent, și centrul comercial Vitantis Shopping Center din București de la fondul de investiții Revetas Capital, într-o tranzacție de circa 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Susli spune că a început discuțiile pentru achiziția Vitantis în 2019, după care acestea au fost întrerupte în 2020, pentru a finaliza tranzacția la începutul acestui an.

„Ne uităm la mai multe proiecte de tip mall din România și așteptăm și proiecte mai noi care vin pe piață. Încă nu am început un due diligence oficial, dar vrem să mai achiziționăm și malluri și strip malluri din orașe mari. Proiectele mici ne interesează doar dacă sunt foarte atractive“, a mai adăugat Omer Susli.

Anul trecut, investitorul a mai cumpărat de la Portico Investments 5 proiecte de retail de dimensiuni reduse în Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin și Bârlad închiriate de Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal și Pepco. Tranzacția a fost de circa 8 milioane de euro.

EXCLUSIV Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără o mare clădire de birouri care a trecut prin portofoliul lui Dinu Patriciu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără o mare clădire de birouri care a trecut prin portofoliul lui Dinu Patriciu

După ce Omer Susli a vândut rețeaua de magazine de bricolaj Praktiker către Kingfisher, cumpărătorii au anunțat că închid unitățile din Focșani, Bacău și Ploiești. Magazinele din Focșani și Ploiești au fost redeschise de Susli sub un  nou brand de bricolaj, denumit Homelux, pe care acesta vrea să îl dezvolte.

Susli este și unul dintre acționarii care susțin One United Properties. Alături de Ionuț Dumitrescu, el deține clădirea de birouri One Victorie Center din centrul Bucureștiului, aflată în proces de vânzare către grupul ungar Indotek.

El este implicat și în diferite alte afaceri, precum producătorul de fibre textile Romtextil, firma specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcții Search Chemicals, fabrica de cretă măcinată (carbonat de calciu) și transport rutier Tempo Invest sau agenṭia de turism Travel Tips. Susli a fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Cine este vânzătorul

Principalul proiect românesc al Sonae Sierra este ParkLake din București a cărui poveste a început în 2007, când firma irlandeză Caelum Development, controlată de frații David și Derek Sharkey, a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcționat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan la un preț de 53 milioane euro. Ulterior, Caelum a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture (50%-50%) cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea mallului ParkLake.

Costul de dezvoltare al ParkLake a fost de 180 milioane euro, din care 83 milioane euro au fost obținuți de la un grup de finanțatori format din OTP Bank Ungaria, OTP Bank România și banca austriacă Hypo Gruppe Bank.

EXCLUSIV FOTO Închisoare cu executare și demolare pe cheltuiala vinovaților pentru construirea ilegală a unui bloc în centrul Bucureștiului, lipit de un monument istoric CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Închisoare cu executare și demolare pe cheltuiala vinovaților pentru construirea ilegală a unui bloc în centrul Bucureștiului, lipit de un monument istoric

În 2019, frații Sharkey și-au vândut participația de 50% deținută în cadrul mall-ului ParkLake către Sonae Sierra, într-o tranzacție evaluată la circa 80 milioane de euro.

Portughezii mai dețin încă două terenuri destinate unor dezvoltări de centre comerciale în Craiova și Ploiești. La Craiova a și început construcția în 2008, însă lucrările au fost oprite la stadiul de structură în 2009, după investiții de circa trei milioane de euro.

Sonae Sierra a ajuns în 2016 să aibă ca acționar principal grupul Grosvenor, deținut, la acel moment, de ducele de Westminster Gerald Cavendish Grosvenor – cel mai bogat londonez, care a decedat în 2016. Ulterior, grupul Grosvenor și-a vândut din participația în Sonae Sierra. Anul trecut a vândut 10% către Sonae SGPS pentru 82 milioane de euro și a ajuns la o deținere de 20%.

Sonae Sierra administrează peste 80 de centre comerciale la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
omer susli
river plaza
sonae sierra