Economia Turciei a crescut cu 7,3% în trimestrul trei, în termeni anuali, dar lira turcească rămâne un motiv de îngrijorare

Economia Turciei a crescut cu 7,3% în trimestrul trei, în termeni anuali, dar lira turcească rămâne un motiv de îngrijorare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2021

Economia Turciei a crescut cu 7,3% în trimestrul trei, față de aceeali perioadă a anului trecut, în conformitate cu așteptările, susținută de consumul populației, producția manufacturieră și exporturi, potrivit datelor oficiale, dar lira turcească rămâne un motiv de îngrijorare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PIB-ul a avansat cu 2,7% comparativ cu trimestrul precedent, ajustat la sezon și la calendar, arată datele Institutului de Statistică al Turciei, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Dragoș Anastasiu, despre taxa de solidaritate: Adică tot pe cei care produc punem biciul? CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Anastasiu, despre taxa de solidaritate: Adică tot pe cei care produc punem biciul?

Ira turcească a scăzut însă în acest an cu 43% în raport cu dolarul, fiind cotată în prezent la circa 13,08 unități pentru un dolar.

Analiștii au avertizat în privința impctului lirei asupra creșterii economice viitoare. Goldman Sachs și-a revizuit în sens pozitiv estimarea privind creșterea economie turce pentru acest an de la 9,5% la 10,5%. Pentru 2022, banca a redus previziunea cu o jumătate de punct procentual, la un avans al PIB de 3,5%.

”Considerăm că cifrele referitoare la PIB publicate astăzi ne spun puțin despre ritmul activității economice în viitor, deoarece recenta depreciere a lirei este probabil să aibă un impact semnificativ asupra activității economice”, a spus Murat Unur, analist la Goldman Sachs.

Președintele Tayyip Erdogan, care este ferm împotriva unor rate ale dobânzilor mai mari, a declarat că Turcia va acorda prioritate creșterii, ocupării forței de muncă și investițiilor, sugerând că rata de schimb și inflația ar putea evolua și mai sus.

Banca centrală și-a redus dobânda de politică monetarp cu patru puncte procentuale, până la 15%, din septembrie, ca parte a unui ciclu de relaxare despre care economiștii spun că este imprudent, având în vedere accelerarea inflației la 20% și deprecierea lirei.

”Ratele mai scăzute ale dobânzilor ar putea genera o creștere ridicată a PIB-ului real, dar cu prețul unei monede mai slabe, o inflație mai mare și preocupări pe termen mai lung cu privire la stabilitatea macrofinanciară”, a declarat Tim Ash, un observator veteran al Turciei la BlueBay Asset Management.

Creșterea economică anuală pentru trimestrul al doilea a fost revizuită de la 21,7% la 22%, reflectând revenirea puternică după eliminarea restricțiilor legate de pandemia de Covid-19.

Analiștii intervievați de Reuters anticipează un avans al PIB de 9,5% în 2021, în pofida așteptărilor că lira slabă și inflația vor afecta creșterea în lunile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
economie