FMI: Un default al Rusiei nu mai este improbabil, dar nu va declanșa o criză financiară mondială

FMI: Un default al Rusiei nu mai este improbabil, dar nu va declanșa o criză financiară mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2022

Rusia s-ar putea să nu își onoreze plata datoriilor în urma sancțiunilor fără precedent aplicate de statele occidentale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, dar acest lucru nu ar declanșa o criză financiară globală, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Georgieva a declarat pentru emisiunea ”Face the Nation” de la CBS că sancțiunile impuse de Statele Unite și alte democrații au deja un impact ”sever” asupra economiei ruse și vor declanșa o recesiune profundă în această țară în 2022, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Efectele războiului și ale sancțiunilor se vor propaga de asemenea și în țărilor vecine, care depind de aprovizionarea cu energie din Rusia, și au avut deja ca rezultat un val de refugiați comparabil cu cel observat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Georgieva.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o ”operație specială”.

Sancțiunile limitează, de asemenea, capacitatea Rusiei de a accesa resurse și de a-și achita datoriile, ceea ce înseamnă că o neplată nu mai era considerată ”improbabilă”, a spus șefa FMI.

Întrebată dacă un default ar putea declanșa o criză financiară în întreaga lume, ea a spus: ”deocamdată, nu”.

Expunerea totală a băncilor față de Rusia se ridicăla aproximativ 120 de miliarde de dolari, o sumă care, deși nu este nesemnificativă, ”nu era relevantă în mod sistemic”, a spus ea.

Georgieva a declarat săptămâna trecută că FMI va revizui în scădere previziunea anterioară pentru o creștere a economiei globale de 4,4% în 2022, ca urmare a războiului, dar a spus că traiectoria generală a rămas pozitivă.

Creșterea a rămas solidă în țări precum Statele Unite, care s-au recuperat rapid după pandemia de Covid-19, a spus Georgieva.

Impactul ar fi cel mai sever în ceea ce privește creșterea prețurilor mărfurilor și al inflației, ceea ce poate duce la foamete și insecuritate alimentară în anumite părți ale Africii, a adăugat șefa FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
rusia