Fondul de investiții Enterprise Investors, fostul proprietar al magazinelor Profi din România, va achiziționa rețeaua de magazine Studenac din Croația

Fondul de investiții Enterprise Investors, fostul proprietar al magazinelor Profi din România, va achiziționa rețeaua de magazine Studenac din Croația
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2018

Enterprise Investors, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est și fostul proprietar al magazinelor Profi din România, a semnat un acord pentru achiziționarea integrală a Studenac, rețea de magazine alimentare de proximitate din regiunea de sud a Croației, Dalmația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Studenac este o afacere de familie fondată în anii ’90 de Josip Milavic.

Compania a început ca vânzător en-gros, adăugând în timp și vânzări cu amănuntul. În prezent, linia dominantă de business este activitatea de retail alimentar, care reprezintă cel puțin 95% din vânzări. La sfârșitul anului trecut, Studenac administra 384 de magazine, cu o suprafață medie de vânzare de 120 metri pătrați. Majoritatea magazinelor sunt localizate pe linia de coastă și pe insule, iar restul sunt în vecinătatea sau în interiorul marilor orașe ca Dubrovnik și Split. În ultimii trei ani au fost adăugate la rețea 60 de noi magazine.

Anthony Bourdain, bucătar și realizator TV, s-a sinucis CITEȘTE ȘI Anthony Bourdain, bucătar și realizator TV, s-a sinucis

În 2017, veniturile Studenac au depășit 200 milioane euro. Compania are în prezent peste 2.600 de angajați. 

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde euro în 141 de companii din diverse sectoare și au vândut 127 de companii realizând încasări brute de 3,7 miliarde euro. 

Din 1990, Enterprise Investors a investit 173 milioane de euro în cinci companii de comerț cu amănuntul din Europa Centrală și de Est, Studenac fiind a șasea.

În România, Enterprise Investors este prezentă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
enterprise investors
studenac