Grecia cere UE să reconsidere uniunea vamală cu Turcia, ca reacție la conflictul din Mediterana privind explorările de gaze

Grecia cere UE să reconsidere uniunea vamală cu Turcia, ca reacție la conflictul din Mediterana privind explorările de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2020

Grecia a cerut miercuri Uniunii Europene să reconsidere uniunea vamală cu Turcia ca reacție la activitățile Ankarei de explorare a gazelor în apele Mediteranei, deplângând ceea ce a calificat ca fiind ”fanteziile imperiale ale Turciei”, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o întâlnire cu președintele cipriot Nicos Anastasiades și cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Nicosia, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a spus că au fost de acord cu toții că Ankara încalcă ”cu ostentație” legislația internațională, scrie News.ro.

”Conducerea Turciei are fantezii imperiale, cu un comportament agresiv din Siria până în Libia, din Somalia până în Cipru, din Egeea în Caucaz”, a spus acesta.

Băncile din Turcia renunță deocamdată să vândă creditele neperformante la preț redus CITEȘTE ȘI Băncile din Turcia renunță deocamdată să vândă creditele neperformante la preț redus

UE ar trebuie să mai ia notă de ”multiplele încălcări” de către Turcia a acordului de uniune vamală UE-Turcia, a mai afirmat Mitsotakis.

”Nu este posibil pentru un stat, un stat terț, o țară care este candidată pentru a deveni membră a UE, să fie scutită de taxe, să profite de beneficiile pieței comune, dar în același timp să amenințe granițele estice ale Uniunii Europene”, a arătat premierul elen.

Descoperirea în ultimii ani unor rezerve uriașe de gaze în largul coastelor Egiptului și Israelului au dus la revendicarea de către state din Mediterana a dreptului asupra unor regiuni din această mare pentru prospectarea viitoare a hodrocarburilor, expunând dezacorduri vechi și profunde.

Tensiunile dintre Turcia și Grecia, care sunt aliate în cadrul NATO, legate de granițele maritime, au reapărut în august, când Ankara a trimis o navă de cercetări seismice într-o zonă disputată.

Ankara a trimis și o  navă de foraj în largul insulei Cipru, care este împărțită pe criterii etnice.

În conflict au fost atrase și alte țări. Turcia și Libia au încheiat anul trecut un acord referitior la granițele maritime, un pact despre care Atena afirmă că îi încalcă platoul continental.

În acest an, Grecia a semnat un tratat care stabilește granițele maritime cu Egiptul, ceea ce a înfuriat Turcia, care afirmă că acordul îi încalcă teritoriul.

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat miercuri că activitățile de explorare seismică ale Turciei în estul Mediteranei vor continua și că Ankara nu are nevoie de permisiunea nimănui.

"Ceea ce facem este în interiorul propriului nostru platou continental, așa că vorbim despre interferența exterioară în eforturile noastre într-o zonă pentru care nu simțim nevoia să obținem permisiunea nimănui pentru a opera", a spus Oktay într-un interviu acordat CNN Turk.

”Desigur că putem efectua explorări oriunde dorim și o facem. Ne vom continua munca. Acordul semnat cu Libia, regiunile situate la sud de Creta fac parte din acest lucru ”.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turcia
ue
granite