Grecia își va majora de 5 ori cheltuielile pentru achiziții militare anul viitor, în contextul diferendului cu Turcia

Grecia își va majora de 5 ori cheltuielile pentru achiziții militare anul viitor, în contextul diferendului cu Turcia
scris 16 dec 2020

Proiectul de buget propus de guvernul grec pentru următorul an prevede în cadrul bugetului pentru apărare o creștere de cinci ori a cheltuielilor destinate achiziției de echipamente militare.

Potrivit ekathimerini.com, bugetul cuprinde suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziții destinate forțelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult față de anul 2020, scrie Agerpres.

VIDEO Surpriză - Televiziunea Paramount Channel se retrage din România CITEȘTE ȘI VIDEO Surpriză - Televiziunea Paramount Channel se retrage din România

Proiectul de buget urmează să fie adoptat marți seara, în urma unei dezbateri parlamentare, relatează DPA.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are majoritate în parlament, ceea ce, potrivit mass-media din Grecia, înseamnă că bugetul are șanse mari să treacă.

Mitsotakis a anunțat o creștere a cheltuielilor pentru apărare în condițiile actualului diferend cu Turcia cu privire la drepturile asupra potențialelor rezerve de gaz natural din estul Mării Mediterane.

Atena intenționează să achiziționeze 18 avioane de luptă franceze Rafale, iar contractul pentru această achiziție ar urma să fie semnat săptămâna viitoare în capitala Greciei, cu ministrul francez al apărării Florence Parly.

Grecia vrea, de asemenea, să cumpere patru noi fregate, precum și muniții și alte echipamente militare.

Grecia cheltuie pentru domeniul apărării mult mai mult decât alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), chiar și după criza financiară din 2007. În 2019, această țară mediteraneană a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA și Bulgaria, în ceea ce privește aceste cheltuieli raportate la PIB. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
cheltuieli militare