Grecia vrea să negocieze noi ținte fiscale cu creditorii din zona euro, criza coronavirusului împingând ponderea datoriei publice în PIB la aproape 200%

Grecia vrea să negocieze noi ținte fiscale cu creditorii din zona euro, criza coronavirusului împingând ponderea datoriei publice în PIB la aproape 200%
scris 3 iun 2020

Grecia vrea să negocieze noi ținte fiscale cu creditorii din zona euro, în condițiile în care criza coronavirusului a împins ponderea datoriei publice în PIB la aproape 200%, a declarat marți ministrul de Finanțe Christos Staikouras, transmite CNBC.

Statul elen, care în ultimul deceniu a trecut prin trei programe de salvare, a convenit în 2018 să ajungă la un excedent al bugetului primar de 3,5% din PIB în 2022. Deși acest nivel al surplusului limitează capacitatea guvernului de a face cheltuieli, această obligație vine în achimbul unor condiții mai avantajoase pentru rambursarea datoriilor, scrie News.ro

Cu toate acestea, pandemia de coronavirus aproape a blocat economia Greciei, iar ministrul de Finanțe a declarat pentru CNBC că va discuta noi ține cu omologii din zona euro.

Grecia va permite mai multe zboruri de pasageri din UE cu începere de la 15 iunie CITEȘTE ȘI Grecia va permite mai multe zboruri de pasageri din UE cu începere de la 15 iunie

”Având în vedere ce a decis recent Eurogrup, nu avem aceste ținte în 2020 și vom discuta la nivelul Eurogrup aceste ținte, aceste reguli și cerințe pentru perioada care va începe din 2021, ținând cont de reacția la criza coronavirusului”, a declarat Staikouras.

În urma pandemiei, factorii politici europeni au convenit în martie să ridice țintele fiscale pentru fiecare țară membră, oferindu-le mai multă libertate pentru a face față șocului economic fără precedent. Totuși, se dorește ca această măsură să fie temporară, ca răspuns la criza economică din toată Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a prognozat pentru Grecia în luna mai un raport între datoria publică și PIB de 196,4% în 2020 și de 182,6% în 2021. În 2019, ponderea datoriei Greciei a fost de 176,6% din PIB.

”Potrivit Comisiei Europene, în 2020 nu vom avea cea mai mare creștere a datoriei către PIB, vom avea a patra mare creștere, dar vom avea cea mai mare scădere a acestui raport în 2021", a declarat Staikouras pentru CNBC, spunând că datoria elenă este sustenabilă.

Una dintre principalele incertitudini pentru 2020 este performanța industriei turismului.
”Declinul economic din 2020 depinde în mare măsură de performanța turismului”, a spus Staikouras.

Grecia speră să-i întâmpine pe primii turiști începând cu 15 iunie, odată cu eliminarea treptată a restricțiilor de călătorie. Acest lucru înseamnă că nu vor exista cerințe de testare pentru coronvirus înainte de sosire sau o perioadă de carantină după intrarea în țară.

Grecia a fost descrisă ca o țară care a reușit cu un oarecare succes să țină sub control răspândirea virusului. Potrivit datelor Johns Hopkins University, în Grecia au fost înregistrate până în prezent 2.918 de cazuri confirmate și 179 de decese din cauza Covid-19. Guvernul grec speră că rata redusă de infecții îi va convinge pe turiști că Grecia este o destinație sigură pentru turiști.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
datorie publica