Huawei l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat pentru spionaj

Huawei l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat pentru spionaj
scris 13 ian 2019

Grupul chinez de telecomunicații Huawei a anunțat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat vineri pentru spionaj, într-un caz care ar putea amplifica îngrijorările occidentale legate de securitate, transmite Reuters.

Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene și NATO să adopte o poziție comună pentru o posibilă excludere a Huawei de pe piețele lor, în urma arestării, vineri, a angajatului chinez și a unui oficial polonez din domeniul securității, scrie News.ro.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este urmărit îndeaproape în Occident, în legătură cu relația strânsă pe care o are cu guvernul de la Beijing și acuzațiile americană că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj.

Adrian Vasilescu: 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară CITEȘTE ȘI Adrian Vasilescu: 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară

Nu a fost prezentată public vreo dovadă, iar Huawei a negat acuzațiile, dar mai multe state occidentale au restricționat accesul Huawei pe piețele lor.

În luna august, președintele american Donald Trump a semnat un proiect care interzice guvernului SUA să folosească echipamente Huawei și analizează semnarea unui ordin executiv care ar interzice și companiilor american să le utilizeze.

Brudzinski a afirmat că Polonia vrea să colaboreze în continuare cu China, dar că este necesară o discuție referitoare la excluderea sau nu a Chinei de pe unele piețe.

”Există îngrijorări referitoare la Huawei și în cadrul NATO. Ar fi justificat să avem o poziție comună în rândul statelor membre ale UE și statelor NATO”, a declarat Brudzinski la postul de radio RMF FM.

Pentru a se distanța de acest incident, Huawei a anunțat într-un comunicat că l-a concediat pe angajatul Wang Weijing, ”ale cărui fapte de care este acuzat nu au nicio legătură cu compania”.

” Huawei respectă toate legile și reglementările aplicate în țările în care operează și cerem fiecărui angajat să respecte legile și reglementările în țările unde se află”, potrivit unui comunicat al companiei.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze au declarat Reuters că acuzațiile au legătură cu acțiuni individuale și nu au o legătură directă cu Huawei Technologies.

Orice decizie a guvernelor occidentale privind excluderea Huawei de pe piețele lor ar trebui să țină cont de posibilul impact asupra vitezei și costurilor dezvoltării serviciilor 5G, potrivit analiștilor.

Ministerul chinez de Externe și-a exprimat îngrijorarea provocată de acest caz și a cerut Poloniei să trateze corect acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
polonia