Parlamentul din Macedonia aprobă redenumirea țării în „Macedonia de Nord”

Parlamentul din Macedonia aprobă redenumirea țării în „Macedonia de Nord”
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2019

Parlamentul din Macedonia a aprobat vineri un amendament la constituție prin care se redenumește țara ca fiind Republica Macedoniei de Nord, așa cum a fost hotărât alături de Grecia pentru a încheia o dispută de 27 de ani, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dintre deputați, 81 au votat în favoarea modificării numelui. Reprezentanții partidului de opoziție VMRO-DPMNE au boicotat votul, scrie News.ro.

Grecia și Macedonia au ajuns la un acord privind numele în iunie însă Macedonia va începe să folosească noua denumire după ce acest lucru va fi aprobat și de parlamentul de la Atena.

Lege pregătită: Avioanele de pasageri care încalcă spațiul aerian al Rusiei vor fi doborâte în anumite condiții CITEȘTE ȘI Lege pregătită: Avioanele de pasageri care încalcă spațiul aerian al Rusiei vor fi doborâte în anumite condiții

Grecia a blocat aspirațiile Macedoniei de adera la UE și NATO din cauza numelui țării, despre care susține că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeași denumire.

La începutul sesiunii parlamentare, premierul Zoran Zaev le-a transmis deputaților că modificarea de nume „va deschide drumul către viitor, viitorul european al Macedoniei” și către NATO.

Câteva sute de persoane au protestat față de acord în fața parlamentului în ultimele zile.

Acordul - vizând să pună capăt unui litigiu vechi de aproape 30 de ani - este susținut de UE și Statele Unite, întrucât el urmează să deschidă calea aderăii acestei mici țări balcanice la UE și NATO. Însă, în Grecia, acordul greco-macedonean se află în centrul unei polemici și riscă să pună la încercare fragila majoritate guvernamentală într-un vot asupra acestui acord în Parlamentul grec.

viewscnt
Afla mai multe despre
macedonia de nord