Klubradio, primul post de radio independent din Ungaria, oprit pentru că a "încălcat regulile"

Klubradio, primul post de radio independent din Ungaria, oprit pentru că a "încălcat regulile"
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2021

Primul post de radio independent din Ungaria, Klubradio, își va înceta emisia duminică seara, după ce și-a pierdut licența pentru că autoritățile au considerat că a "încălcat regulile", a anunțat directorul postului, Andras Arato, citat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Arato a denunțat o "decizie rușinoasă și lașă" din partea autorităților și a precizat că va cere intervenția Curții Supreme, promițând totodată că postul își va continua activitatea online și invitându-i pe ascultători să-l "susțină", scrie Agerpres.

Austria are în vedere producția vaccinului Sputnik V dacă este autorizat în Europa CITEȘTE ȘI Austria are în vedere producția vaccinului Sputnik V dacă este autorizat în Europa

"Într-o dictatură nu este loc pentru vocile libere", a reacționat Janos Desi, unul dintre prezentatorii postului, ale cărui conținuturi sunt frecvent critice la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

În septembrie anul trecut, Consiliul ungar pentru media, care gestionează toate societățile din domeniul informației din Ungaria, a refuzat să prelungească licența Klubradio, ce expiră pe 14 februarie.

Consiliul, creat în 2011 sub egida guvernului Orban, a susținut că postul de radio a depus cu întârziere de două ori în decurs de un an o serie de documente administrative, autorizându-l totuși să candideze pentru aceeași frecvență, ce deservește în principal capitala Budapesta.

Klubradio a sesizat tribunalul municipal din Budapesta pentru a cere un permis temporar de emisie, în așteptarea rezultatului licitației, care va veni probabil abia peste câteva luni, dar tribunalul i-a respins solicitarea.

Ungaria ocupă în prezent locul 89 din 180 în clasamentul mondial al libertății presei, publicat de organizația neguvernamentală Reporteri fără frontiere, o cădere dramatică față de locul 23 pe care îl ocupa în 2010, la revenirea ca premier a lui Viktor Orban.

La sfârșitul lui 2018, Bruxellesul a declanșat o procedură excepțională pentru risc de "încălcare gravă" a valorilor Uniunii Europene, având în vedere în special situația pluralismului mediatic din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
klubradio
radio