Lira turcească a atins un minim record, pe fondul tensiunilor cu SUA legate de achiziția de sisteme de apărare antiaeriană din Rusia

Lira turcească a atins un minim record, pe fondul tensiunilor cu SUA legate de achiziția de sisteme de apărare antiaeriană din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2020

Lira turcească a coborât joi la un minim istoric, dolarul fiind cumpărat la Istanbul la 7,942 lire pe unitate, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite legate de achiziția de sisteme de apărare antiaeriană din Rusia, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda turcească s-a depreciat semnificativ în ultimii doi ani, evoluția negativă fiind amplificată recent de implicarea Ankarei într-o serie de conflicte geopolitice care le includ pe cele din Libia, Nagorno-Karabah, disputa privind resursele naturale din estul Mediteranei și achiziția de sisteme de apărare rusești S-400, scrie News.ro

Miercuri, Washingtonul a criticat dur informațiile că Turcia se pregătește să testeze sistemul de apărare S-400 cumpărat din Rusia, în pofida opoziției americane și a restul țărilor aliate din cadrul NATO.

Polonia aplică o amendă-record de 6,45 miliarde de euro Gazprom cu privire la Nord Stream 2 CITEȘTE ȘI Polonia aplică o amendă-record de 6,45 miliarde de euro Gazprom cu privire la Nord Stream 2

Ministerul turc al Apărării nu a comentat informațiile, dar reacția SUA a fost promptă.

”Suntem profund îngrijorați de informațiile că Turcia își continuă eforturile de a pune în funcțiune S-400. Continuăm să subliniem la cel mai înalt nivel că tranzacția referitoare la S-400 rămâne un obstacol major în relația bilaterală și cea din cadrul NATO, precum și un risc pentru posibile...sancțiuni”, a arătat Departamentul de Stat.

Geopolitica este doar o parte din poveste, a spus Erik Meyersson, economist senior la Handelsbanken Macro Research în Stockholm.

”Problemele financiare ale Turciei sunt mai profunde și au legătură cu schimbările din instituțiile politice, cu alte cuvinte cu măsura în care Turcia devine o țară mai autoritaristă”, a declarat Meyersson pentru CNBC.

Acest lucru s-a manifestat sub forma unei intervenții mai mari în politica băncii centrale din partea președintelui Recep Tayyip Erdogan și independența mai scăzută a instituțiilor financiare în general, care au influențat puternic încrederea investitorilor.

Banca centrală a Turciei a surprins totuși investitorii, majorând principala rată a dobânzii de la 8,25% la 10,25%, contrar apelurilor președintelui de a menține dobânzile la un nivel scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
sua
rusia