Moody's confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro

Moody's confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
scris 5 feb 2023

Agenția de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută și monedă locală, cu perspectivă stabilă, și a apreciat că țara încă își poate îndeplini obiectivul de aderare la euro din 2024, dar scenariul principal indică faptul că acest proces va fi probabil întârziat cel puțin până în 2025, transmite Novinite.

Confirmarea ratingului Bulgariei vine pe fondul așteptărilor Moody's că actuala criză energetică din Europa nu va slăbi semnificativ situația fiscală și economică a țării, dar agenția avertizează asupra riscurilor la adresa eficacității Guvernului și a progreselor în domenii cheie din cauza perioadei prelungite de instabilitate politică, arată Agerpres.

FOTO Putin afișează din nou „valiza nucleară” CITEȘTE ȘI FOTO Putin afișează din nou „valiza nucleară”

Sprijinul față de profilul de creditare al Bulgariei rezultă din perspectiva adoptării euro, în pofida riscului întârzierii procesului dincolo de 2024, se arată în comunicatul Moody's.

Perspectiva stabilă reflectă așteptările Moody's privind fluctuații relativ reduse ale principalilor indicatori economici și fiscali ai țării, în următoarele 12-18 luni. De asemenea, reflectă echilibrul riscurilor între potențialele efecte negative asupra profilului de creditare cauzate de situația politică din țară, și potențialele efecte pozitive ale eventualei adoptări a monedei unice.

ULTIMA ORĂ Politicieni din Austria, Italia și Cipru, mituiți pentru promovarea agendei Moscovei. România, pe lista scurtă a caracatiței CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Politicieni din Austria, Italia și Cipru, mituiți pentru promovarea agendei Moscovei. România, pe lista scurtă a caracatiței

Analiștii Moody's estimează că economia bulgară a înregistrat o creștere de 2,7% în 2022, urmată de o încetinire la 1,4% în 2023, în timp ce rata inflației ar urma să scadă la 6% la finalul lui 2023, de la 14,3% la sfârșitului anului trecut. Deficitul bugetar al Bulgariei ar urma să rămână stabil, la 3% din PIB în 2023 și 2024, în timp ce nivelul datoriei guvernamentale ar urma să crească ușor, la 23,8% din PIB și 24,7% din PIB la finalul lui 2023, și respectiv, la finalul lui 2024.

Agenția de evaluare financiară va revizui în creștere ratingul Bulgariei dacă se va înregistra o sporire a perspectivelor de creștere a economiei pe termen lung, în urma îmbunătățirii mediului instituțional și a infrastructurii, precum și în urma intrării țării la zona euro.

VIDEO Ucraina primește 116 soldați într-un schimb de prizonieri de război CITEȘTE ȘI VIDEO Ucraina primește 116 soldați într-un schimb de prizonieri de război

Analiștii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiții străine și să obțină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanțare a datoriilor sale. Țara vecină a decis în urmă cu mult timp să își ancoreze moneda națională de euro.

Mulți bulgari se tem că stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creșterea prețurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 țări, a constatat că "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra prețurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".

Bulgaria ne transmite - Suntem deja lideri în multe ramuri ale pieței românești. Investițiile bulgare în România, de câteva ori mai numeroase decât cele românești în Bulgaria CITEȘTE ȘI Bulgaria ne transmite - Suntem deja lideri în multe ramuri ale pieței românești. Investițiile bulgare în România, de câteva ori mai numeroase decât cele românești în Bulgaria

Agențiile de rating Standard & Poor's și Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiții-n.r.) "BBB", au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro