Naționalizarea activelor companiilor: Nu duceți Rusia înapoi în 1917, lansează un apel autorităților ruse magnatul oțelului, Vladimir Potanin, un apropiat al lui Putin

Naționalizarea activelor companiilor: Nu duceți Rusia înapoi în 1917, lansează un apel autorităților ruse magnatul oțelului, Vladimir Potanin, un apropiat al lui Putin

Sursa foto: kremlin.ru

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2022

Intenția autorităților ruse de a confisca activele companiilor care s-au retras Rusia, ca represalii din partea țărilor occidentale după invadarea de către Moscova a Ucrainei, va submina încrederea investitorilor zeci de ani de acum încolo și va întoarce înapoi Rusia în zilele catastrofale ale revoluției bolșevice din 1917, a avertizat magnatul oțelului Vladimir Potanin, citat vineri de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potanin, acționarul majoritar al grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat și paladiu, a spus că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din sectoare întregi ale economiei globale, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

„Nu ar trebui să încercăm «să trântim ușa în nas», ci să depunem eforturi pentru a păstra poziția economică a Rusiei pe acele piețe pe care le-am cultivat atât de mult”, a declarat Potanin, președintele Norilsk Nickel (Nornickel), în vârstă de 61 de ani, într-un mesaj pe Telegram.

Confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia în contextul sancțiunilor occidentale ar face indezirabilă țara pentru decenii întregi, avertizează el.

„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani până în 1917, iar consecințele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simți timp de mai multe decenii”, a spus Potanin.

Vladimir Potanin, aflat în mod regulat în fruntea listei celor mai bogați oameni din Rusia, conform clasamentului Forbes, este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, cu care juca în special hochei pe gheață.

Nornickel nu este doar cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel de calitate superioară din lume, ci și un producător major de platină și cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur și sulf.

Premierul rus Mihail Mișustin i-a raportat joi președintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit țara.

Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deși în cadrul elitei ruse are loc o dezbatere acerbă despre cât de severă ar trebui să fie reacția Rusiei la sancțiunile occidentale.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni severe aproape asupra întregului sistem financiar și comercial al Rusiei ca urmare a invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Putin a declarat că „operațiunea militară specială” din Ucraina este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce SUA au extins NATO până aproape de frontierele Rusiei și i-a susținut pe liderii prooccidentali de la Kiev.

Ucraina afirmă că se bate pentru existența sa ca stat, în timp ce SUA și aliații lor europeni și asiatici au condamnat invazia rusă. China a lansat un apel la calm.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
vladimir potanin
otel