Noul Guvern slovac vrea să taxeze semnificativ băncile în 2024

Noul Guvern slovac vrea să taxeze semnificativ băncile în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Noul Guvern din Slovacia va viza o pondere mai ridicată din profiturile băncilor în bugetul pe 2024 și va căuta reducerea deficitului bugetar, a anunțat premierul Robert Fico, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Precedentul Executiv renunțase în 2020 la taxa specială pe bănci, care fusese impusă de fostul Cabinet de stânga condus de Fico, înainte de demisia sa, în 2018, scrie Agerpres.

Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate CITEȘTE ȘI Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate

Ajuns din nou premier, Fico sprijină reintroducerea taxei, în condițiile în care autoritățile trebuie să reducă deficitul bugetar, care ar urma să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro.

Săptămâna trecută, Fico a declarat că finanțele publice sunt într-o stare "crudă" și Guvernul are nevoie de "miracole" pentru a consolida, a stabiliza finanțele și a menține standardele sociale.

"Intenționăm să taxăm profiturile băncile și vrem ca taxarea generală a băncilor să fie semnificativ mai ridicată în 2024 decât a fost înainte", a afirmat premierul slovac.

Printre principalele bănci din Slovacia se află CSOB (divizie a KBC Group), Slovenska Sporitelna (divizie a Erste Bank), Raiffeisen's (RBIV.VI) Tatra Banka (divizie a Raiffeisen) și VUB (divizie a Intesa Sanpaolo).

Sport Guru estimează vânzări de aproximativ 62 de milioane de lei în 2023, mai mari cu 30% față de 2022 CITEȘTE ȘI Sport Guru estimează vânzări de aproximativ 62 de milioane de lei în 2023, mai mari cu 30% față de 2022

Deficitul bugetar al Slovaciei este estimat să ajungă până la 7% din PIB în 2023, în urma majorării beneficiilor sociale și a cheltuielilor, pentru a atenua povara prețurilor ridicate la energie.

Noul buget, pe care Fico îl vrea finalizat până la finalul acestei luni, pentru a asigura aprobarea sa până la 31 decembrie 2023, va include măsuri cum ar fi majorarea pensiilor și subvenții la creditele ipotecare. 

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
taxe