Orașele din Turcia s-ar putea transforma în cimitire în urma unei amnistii acordate de guvern pentru clădirile neautorizate - experți

Orașele din Turcia s-ar putea transforma în cimitire în urma unei amnistii acordate de guvern pentru clădirile neautorizate - experți
scris 27 feb 2019

O amnistie acordată de guvernul turc pentru lucrările de construcție neautorizate pune viețile oamenilor în pericol, au avertizat inginerii și arhitecții după prăbușirea unei clădiri rezidențiale la Istanbul care a provocat moartea a 21 de oameni, transmite Reuters.

Experții afirmă că ruinele clădirii care s-a prăbușit acum două săptămâni în districtul asiatic Kartal din Istanbul scot în evidență pericolele aprobării lucrărilor de construcție neautorizate, într-un oraș cu 15 milioane de locuitori aflat într-o regiune predispusă la cutremure, scrie News.ro.

Au început unele lucrări de remediere a problemelor de siguranță, dar experții spun că aceste lucrări au loc mai ales în cartierele mai bogate și nu în cele cu risc ridicat, iar amnistia a amplificat această tendință.

Postul de televiziune Profit.ro - premiat ca Proiect TV al Anului de CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiari CITEȘTE ȘI Postul de televiziune Profit.ro - premiat ca Proiect TV al Anului de CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiari

”Va însemna transformarea orașelor noastre, în special a Istanbulul, în cimitire, iar locuințele în coșciuge”, a spus Cemal Gokce, președintele Camerei Inginerilor Civili.

”Indiferent dacă autorizația lipsește în totalitate sau dacă au mai multe etaje decât proiectul original, au acordat amnistie pentru toate clădirile. Este foarte periculos”, a spus Gokce.

Aproximativ 10 milioane de persoane au solicitat amnistia, iar 1,8 milioane au fost acceptate.

Proprietarii plătesc pentru autorizarea clădirilor, care ulterior vor fi supuse taxelor. Amnistia a adus guvernului venituri în valoare de 16,5 miliarde de lire turcești (3,1 miliarde dolari), sub formă de impozite pe clădiri și taxe de autorizare, a anunțat în decembrie ministrul urbanizării.

Ministerul Urbanizării nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru a comenta criticile aduse amnistierii clădirilor, care ar fi urmat să expire la sfârșitul anului 2018, dar pentru care termenul a fost prelungit până în iunie.

Guvernul a explicat că era necesar să elimine dezacordurile dintre stat și cetățeni și să aducă în legalitate structurile respective, prin autorizare.

Șeful Camerei Arhitecților din Istanbul, Esin Koymen, a spus că instituția a avertizat guvernul în privința consecințelor legii amnistiei, când a fost dezbătută în Parlament.

Partidul AK al președintelui Tayyip Erdogan a pus mare accent pe activitățile de construcții, care au contribuit la creșterea economică din ultimii 16 ani.

Mai mult de jumătate din cele 13 milioane de imobile din Turcia contravin reglementărilor în construcții, potrivit Ministerului Mediului și urbanizării, și mulți locuitori din Istanbul sunt îngrijorați de posibilele pagube care ar putea fi provocate de un cutremur major.

Un cutremur care a avut loc în regiunea Izmir, la circa 70 de kilometri de oraș, a provocat moartea a peste 17.000 de oameni, în august 1999.

Erdogan a declarat sâmbătă  că este ”speriat” de perspectiva unui alt cutremur major. Într-un interviu acordat CNN Turk, președintele a atribuit prăbușirea clădirii din Istanbul construcției ilegale, care, în opinia sa, este un risc major în toate orașele mari.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 32% din clădirile construite în Turcia din 2002 nu respectă reglementările legale.

viewscnt
Afla mai multe despre
cladiri neautorizate
turcia