Parlamentul European cere oprirea plăților de fonduri europene către firmele controlate de premierul ceh

Parlamentul European cere oprirea plăților de fonduri europene către firmele controlate de premierul ceh
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2021

Parlamentul European a cerut, printr-o rezoluție, oprirea accesării fondurilor europene pentru companiile deținute de premierul ceh Andrej Babis din cauza unor conflicte de interese, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Firmele controlate de Babis, reunite în holdingul Agrofert, sunt printre cei mai mari beneficiari de subvenții agricole directe din Uniunea Europeană, în principal plăți acordate la hectar, dar și de subvenții acordate de autoritățile naționale pentru investiții și care sunt ulterior rambursate de la bugetul UE, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Rezoluția Parlamentului European, adoptată cu 505 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă și 155 de abțineri, nu conduce la vreo acțiune directă, dar solicită Comisiei Europene să analizeze suplimentar acest caz și chiar să înceapă procedurile care ar putea stopa finanțările europene către Republica Cehă.

''Parlamentul European insistă că plata suplimentară de fonduri, fie de la UE, fie de la bugetul național ceh, către companiile controlate până la urmă de premierul Babis sau de membri ai guvernului ceh trebuie să fie oprită până când cazurile de conflict de interese sunt soluționate integral'', arată rezoluția PE.

La finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a publicat un raport final al unui audit desfășurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Autorii auditului consideră că, deși în 2017 își transferase acțiunile deținute în acest grup către două fonduri de investiții, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, așadar prin încălcarea reglementărilor cehe și comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ''ilegal'' fonduri europene începând cu anul 2017 și trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Andrej Babis, care înainte de a conduce guvernul ceh a fost ministru de finanțe (2014-2017), era ''implicat activ'' în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ''obiectivă și imparțială'' a atribuțiilor sale ''a fost compromisă'' de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, susțin autorii raportului european.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul european
andrej babis