Polonezii de la Enterprise Investors, foști proprietari ai Profi, vând din acțiunile de la Kofola, producător de băuturi răcoritoare în Europa Centrală și de Est

Polonezii de la Enterprise Investors, foști proprietari ai Profi, vând din acțiunile de la Kofola, producător de băuturi răcoritoare în Europa Centrală și de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2017

CED Group (CEDG), un holding controlat de Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), fond de private equity administrat de Enterprise Investors, foștii proprietari ai lanțului de magazine Profi, a semnat un acord prin care își reduce participația în Kofola, producător de băuturi răcoritoare din Europa Centrală și de Est, de la 37,3% la 21%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile vor fi cumpărate de fondatorii Kofola și de companie.

 

Încasările brute rezultate din aceste tranzacții și din dividende se vor ridica la circa 63 milioane euro, din care în jur de 42 milioane euro îi revin PEF VI.

PEF VI a investit în Kofola în 2008. În prezent, compania este unul din cei mai mari producători de băuturi non-alcoolice din regiunea Europei Centrale și de Est.

Fabricile de producție ale Kofola sunt în Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia și Croația. Compania își distribuie produsele prin comerț modern, tradițional, Horeca și prin alte canale și a implementat cu succes conceptul distribuției directe în Cehia și în Slovacia. În 2016 Kofola a înregistrat venituri de 259 milioane euro, EBITDA de 39,4 milioane EUR și 12,7 milioane euro profit net.

La începtul lunii aprilie, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) și-a vândut toate acțiunile deținute în rețeaua de supermarketuri Dino Polska (Dino), într-o tranzacție de 376 milioane euro.

Topul retailerilor: Kaufland rămâne lider în comerțul românesc, cu afaceri de 2,1 miliarde euro în 2016 CITEȘTE ȘI Topul retailerilor: Kaufland rămâne lider în comerțul românesc, cu afaceri de 2,1 miliarde euro în 2016

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total care depășește 2 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde euro în 137 de companii într-o gamă largă de sectoare și au vândut 121 companii realizând încasări brute de aproape 3,4 miliarde euro.

În România, Enterprise Investors are o prezență constantă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ced group
polish enterprise fund v
enterprise investors
kofola