După ce au vândut Profi, polonezii de la Enterprise Investors, care dețin în România magazinele Noriel, au cedat și rețeaua de supermarketuri Dino din Polonia

După ce au vândut Profi, polonezii de la Enterprise Investors, care dețin în România magazinele Noriel, au cedat și rețeaua de supermarketuri Dino din Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2017

Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), și-a vândut toate acțiunile deținute în rețeaua de supermarketuri Dino Polska (Dino), într-o tranzacție de 376 milioane euro, printr-o listare publică substanțial suprasubscrisă la Bursa de Valori din Varșovia (WSE). Dino este una dintre rețelele de supermarketuri cu cea mai mare creștere din Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta este cea mai mare listare susținută de un fond de private equity din Europa Centrală si de Est și a doua cea mai mare listare a unei companii private din Polonia.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

PEF VI a achiziționat 49% din acțiunile Dino în 2010, pentru 49,4 milioane euro, investind alături de fondatorul și acționarul majoritar Tomasz Biernacki. La momentul investiției, lanțul avea 97 de magazine. La sfârșitul anului trecut, rețeaua Dino număra 628 de magazine, iar compania avea circa 10.600 de angajați.

Anul trecut, Dino a înregistrat venituri de 797 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 30%, și un profit net de 36 milioane euro, reprezentând o creștere anuală de 24%.

“Exitul nostru din Dino este încă o confirmare a palmaresului investițional de succes în sectorul retailului alimentar. În februarie am finalizat vânzarea Profi Rom Food, care a fost cea mai mare tranzacție în retail din România. Listarea Dino stabilește un nou record, fiind cea mai mare listare susținută de un fond de private equity din regiune”, a spus Michał Rusiecki, partenerul Enterprise Investors, responsabil cu această investiție.

“Ambele investiții au avut un mare succes și în privința randamentului, generând împreună încasări brute la vânzare de 890 milioane euro”, a adăugat acesta.

Fondul a investit până acum în patru lanțuri de retail în Polonia și în România, din care două, Dino și Eldorado (astăzi Emperia) – au fost listate la WSE, una a fost vândută unui investitor strategic și una unui fond de private equity.

Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii CITEȘTE ȘI Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total care depășește 2 miliarde EUR. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde EUR în 137 de companii într-o gamă largă de sectoare și au vândut 121 companii realizând încasări brute de aproape 3,4 miliarde euro.

În România, Enterprise Investors are o prezență constantă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
enterprise investors
dino
profi
noriel