Polonia a devansat Portugalia în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor

Polonia a devansat Portugalia în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2020

Noile cifre publicate de Fondul Monetar Internațional arată că Produsul Intern Brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare în Polonia a crescut în 2019 până la 33.891 dolari, devansând Portugalia (33.665 dolari), se arată într-un articol publicat în cotidianul Rzeczpospolita.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conform acestor cifre, Portugalia este a doua țară din Europa Occidentală devansată de Polonia, după ce în anul 2016 a devansat Grecia, scrie Agerpres.

Cotidianul Rzeczpospolita subliniază că succesul Poloniei face parte dintr-un fenomen mai amplu în urma căruia țările din Europa Centrală se apropie de statele din sudul Uniunii Europene. În 2019, Portugalia dar și Polonia au fost devansate de Ungaria iar Cehia, cu un PIB pe cap de locuitor raportat la puterea standard de cumpărare de 38.800 dolari s-a apropiat de Italia (40.400 dolari). Alte țări din Europa Centrală și de Est care se apropie de Italia sunt Estonia (aproximativ 35.800 dolari ), Slovacia (aproximativ 36.600 dolari) și Slovenia (aproximativ 38.400 dolari).

FOTO Tranzacție - Proprietarii celor mai înalte restaurante din București cumpără un nou local la înălțime CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție - Proprietarii celor mai înalte restaurante din București cumpără un nou local la înălțime

Publicația menționată subliniază însă că în Europa Centrală, în pofida pozițiilor diferite de la care au plecat țările din regiune și a politicilor diferite adoptate de guvernele lor în ultimele trei decenii, s-a menținut un nivel suprinzător de constant de dezvoltare. Visul Estoniei (35.800 dolari per capita) de a deveni un fel de Singapore al Europei nu s-a materializat iar țara cu o populație mai mică decât cea a Varșoviei rămâne în general la nivelul de dezvoltare al Poloniei.

Paradoxal, pentru Polonia ar fi mai ușor să devanseze Italia susține Rzeczpospolita. În prezent, decalajul dintre cele două țări este de aproximativ 6.500 dolari. Dacă nu vor avea loc evenimente neprevăzute, Polonia ar putea recupera acest decalaj în decurs de un deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
pib
portugalia