Premierul bulgar Nikolai Denkov vorbește despre ”inconsecvența României față de Austria: O dată bate cu pumnul în masă, altă dată spune că acceptă imediat condițiile”

Premierul bulgar Nikolai Denkov vorbește despre ”inconsecvența României față de Austria: O dată bate cu pumnul în masă, altă dată spune că acceptă imediat condițiile”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Premierul bulgar Nikolai Denkov a răspuns recent, pe Facebook, la întrebările cetățenilor și jurnaliștilor cu ocazia împlinirii, pe 6 decembrie, a șase luni de mandat în fruntea guvernului de la Sofia. El a spus că Bulgaria nu va accepta condiții suplimentare din partea Austriei, dar e de acord să întărească paza frontierelor pentru aderarea la Schengen. El a vorbit și despre ”o oarecare inconsecvență” a României în relația cu Austria, transmit publicațiile 24Chasa și Mediapool, citate de Rador Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Despre aderarea Bulgariei la Schengen

Diavolul este în detalii. Negocierile trebuie să continue, nu vom accepta condiții suplimentare. Ceea ce schimbă Schengen pe calea aerului este confortul atunci când călătoriți dintr-o țară în alta. Ceea ce nu se rezolvă este problema cozilor lungi la frontierele terestre, care este o problemă pentru business – nu doar pentru cel bulgar, ci și pentru cel austriac, a explicat la început premierul Denkov.

VIDEO Biden avertizează Congresul, alături de de Zelenski, în Biroul Oval, că îi va face lui Putin ”cel mai mare cadou de Crăciun” CITEȘTE ȘI VIDEO Biden avertizează Congresul, alături de de Zelenski, în Biroul Oval, că îi va face lui Putin ”cel mai mare cadou de Crăciun”

Trebuie să fim pragmatici, dacă se ajunge la procese în instanță, vor dura ani. Și în acest timp vom fi blocați. Prin urmare, trebuie să căutăm abordarea pragmatică în zilele următoare. O să le spun foarte clar omologilor mei că, dacă nu există înțelegere, acest lucru va afecta atitudinea bulgarilor față de Austria, de companiile austriece, iar acest lucru nu este bun pentru ei. Cred că se va înțelege și asta, a adăugat el.

Bulgaria este foarte consecventă în acțiunile sale. Din partea României, o dată vedem că se bate în masă, altă dată spunem – acceptăm imediat. Există o oarecare inconsecvență, dar sunt sigur că vom găsi un echilibru în pozițiile noastre, a declarat Denkov. El a explicat că se așteaptă o decizie până în ultima zi a acestui an.

Moscova închide Consulatul General al României la Rostov pe Don CITEȘTE ȘI Moscova închide Consulatul General al României la Rostov pe Don

Premierul român Marcel Ciolacu a amenințat în trecut că dacă Austria continuă să blocheze extinderea Schengen, România va da Viena în judecată la Curtea Europeană de Justiție. Pe de altă parte, când ministrul austriac de Interne a anunțat în acest week-end că țara sa ar fi de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu aeroporturile, Ciolacu a avut o ieșire triumfală pe Facebook.

Denkov a comentat că Bulgaria insistă pentru intrarea deplină în Schengen. „Rămâne însă problema cozilor lungi la frontierele terestre, care este în mare parte o problemă pentru business, a adăugat premierul. Potrivit acestuia, este o problemă nu numai pentru afacerile bulgare, ci și pentru cele austriece. Prin urmare, continuăm negocierile în ideea că putem avansa și în această direcție”, a spus Denkov.

Se va căuta o abordare pragmatică, nu confruntarea

Denkov a fost precaut cu privire la introducerea unei acțiuni colective la Curtea UE dacă nu suntem acceptați în Schengen. „Dacă se trece la procese judiciare, asta va dura ani, iar în acest timp noi vom fi blocați pentru Schengen, fără posibilitatea unei soluții”, a spus Denkov.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
romania
austria