Președintele polonez a promulgat o lege care limitează drepturile evreilor de a recupera proprietățile confiscate de naziști

Președintele polonez a promulgat o lege care limitează drepturile evreilor de a recupera proprietățile confiscate de naziști
scris 14 aug 2021

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat o lege care stabilește limite pentru drepturile evreilor de a recupera proprietățile confiscate de germanii naziști și păstrate de guvernarea comunistă, o măsură care va amplifica probabil tensiunile cu Israelul și Statele Unite, transmite Reuters.

”Am luat astăzi o decizie referitoare la legea care în ultimele luni a fost subiectul unor dezbateri aprinse și vocale, acasă și în străinătate. După o analiză profundă, am decis să semnez amendamentul”, a afirmat Andrzej Duda într-un comunicat, arată news.ro.

Georgia crede că a găsit soluția contra coronavirus - oprește transportul CITEȘTE ȘI Georgia crede că a găsit soluția contra coronavirus - oprește transportul

Până acum, expatriații evrei sau urmașii lor putea susține că proprietate a fost confiscată ilegal și să solicite restituirea acesteia, dar oficialii polonezi au argumentat că astfel de cereri provoacă incertitudini legate de dreptul de proprietate.

În 2015, Curtea Constituțională din Polonia a decis că trebuie să existe termene specifice după care deciziile administrative referitoare la titlurile de proprietate să nu mai poată fi contestate. Modificările aduse legii au fost adoptate de Parlamentul polonez în aceată săptămână.

Proiectul stabilește o limită de 30 de ani pentru cererile de restituire.

Polonia a supărat SUA. Americanii se gândesc să mute trupe staționate în Polonia spre România CITEȘTE ȘI Polonia a supărat SUA. Americanii se gândesc să mute trupe staționate în Polonia spre România

Problema drepturilor de proprietate ale evreilor în Polonia este și mai complicată, deoarece, spre deosebire de alte state ale UE, țara nu a creat un fond care să ofere despăgubiri persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că Washingtonul este profund îngrijorat de faptul că parlamentul polonez a adoptat proiectul de lege și l-a îndemnat pe Duda să nu-l promulge.

Comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgăresc - nemulțumiți de turiștii săraci inclusiv din România. Și turiștii au nemulțumiri CITEȘTE ȘI Comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgăresc - nemulțumiți de turiștii săraci inclusiv din România. Și turiștii au nemulțumiri

Washingtonul este unul dintre cei mai importanți aliați ai Varșoviei, dar relațiile dintre cele două țări au fost tensionate de problema proprietății, precum și de alte aspecte, cum ar fi planurile de a introduce modificări despre care opoziția spune că urmăresc să aducă la tăcere un canal de știri deținut de SUA, care este critic față de guvern.

Organizația Mondială a Evreilor pentru Restituiri (WJRO) a cerut sâmbătă guvernului polonez să lucreze la soluționarea problemei bunurilor confiscate în trecut.

"Democrația și justiția ating un nivel minim în Polonia, întrucât președintele Duda semnează o lege care face practic imposibil pentru toți foștii proprietari polonezi să obțină despăgubiri pentru proprietățile confiscate ilegal în era comunistă", a declarat Gideon Taylor, președintele operațiunilor WJRO, într-o declarație trimisă Reuters.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, Polonia găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din lume, dar aceasta a fost distrusă aproape în întregime de naziști, iar foștii proprietari evrei și descendenții lor au făcut campanii pentru despăgubiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
lege